Foto: EPA/LETA

Par slepenas ASV izlūkdienestu informācijas izpaušanu meklētā Edvarda Snoudena likteni izlemšot Krievija, sestdienas vakarā medijiem paziņoja Ekvadoras prezidents Rafaels Korrea, vēsta laikraksts "The New York Times".

"Lai varētu izskatīt patvēruma lūgumu,  viņam vispirms ir  jāatrodas Ekvadoras teritorijā. Šobrīd Snoudena galamērķa risinājums ir Krievijas rokās."

Korrea iepriekš atklāja, ka sestdien ASV viceprezidents Džo Baidens uzrunājis viņu un aicinājis nesniegt Soudenam patvērumu. 

Jau vēstīts, ka par izlūkdienestu informācijas izpaušanu meklētais bijušais Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) tehniskais darbinieks Snoudens pagājušajā svētdienā izlidoja no Honkongas uz Maskavu. Sākotnēji tika uzskatīts, ka Snoudens no Maskavas plāno tālāk doties uz Kubu, lai no turienes mērotu ceļu uz Ekvadoru, kuras patvērumu viņš ir lūdzis.

ASV atsaukušas Snoudena pasi, tādēļ viņš ceļoja, izmantojot Ekvadoras izsniegtu bēgļu dokumentu.

ASV varasiestādes Snoudenam izvirzījušas apsūdzības spiegošanā un Honkongai bija nosūtīts pieprasījums izdot viņu tiesāšanai.

Snoudens nodeva britu laikrakstam "The Guardian" informāciju par ASV izlūkdienestu izmantotajām datu iegūšanas programmām, tostarp masveida telefonsarunu noklausīšanos un personas izsekošanu globālajā tīmeklī, analizējot videomateriālus, fotogrāfijas un e-pastus.

"The Guardian" norāda, ka savu informācijas avotu avīze atklājusi pēc paša Snoudena lūguma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!