Foto: AFP/Scanpix

Ekvadoras prezidents Rafaels Korrea ceturtdien paziņoja, ka viņam vēl ir jāizvērtē jautājums, vai ielaist valstī bēguļojošo ASV izlūkdienesta bijušo darbinieku Edvardu Snoudenu.

Ekvadoras un ASV starpā Snoudena dēļ pieaudzis saspīlējums, Vašingtonai piedraudot ar "smagām sekām", ja tā uzņems Snoudenu, savukārt Ekvadoras kreisi orientētā valdība demonstratīvi izstājusies no tirdzniecības pakta ar ASV, paziņojot, ka tas kļuvis par šantāžas instrumentu.

Taču neskatoties uz atbalsta izteikšanu Snoudenam, Ekvadora noliegusi ziņas, ka tā viņam izdevusi izdevusi ceļošanas dokumentu un paziņojusi, ka viņa lūgumu pēc patvēruma nevar izskatīt pirms viņa ierašanās valsts teritorijā.

"Vai viņš tiks ielaists Ekvadoras teritorijā? Tas ir kaut kas, ko es principā neesmu apdomājis," preses konferencē paziņoja Korrea. "Mēs to varētu izpētīt, taču šobrīd viņš ir Krievijā."

Kā ceturtdien ziņoja Krievijas mediji, Snoudens nevar atstāt Maskavas Šeremetjevas lidostas tranzītzonu, jo viņa dokumenti nav derīgi.

"Snoudenam nav derīgu dokumentu. Šī iemesla dēļ viņš nelido uz Kubu vai jebkur citur," atsaucoties uz kādu informētu avotu, vēsta aģentūra "RIA Novosti".

Aģentūra "Interfax" ziņo, ka Snoudens nonācis strupceļā, jo Maskava atsakās atbildēt uz Vašingtonas neoficiālajiem lūgumiem izdot bijušo CIP darbinieku.

Atsaucoties uz kādu informētu amatpersonu, "Interfax" vēsta, ka oficiālu lūgumu no Vašingtonas Krievija nav saņēmusi, bet uz neoficiālajiem kontaktiem atteikusies atbildēt, ņemot vērā pašreizējās Krievijas-ASV attiecības jautājumos par cilvēktiesībām un Sīrijas konfliktu.

"Tas nav pamats, lai Krievija spertu kādus nopietnus soļus (..). Snoudena situācija ir nonākusi strupceļā," norādīja anonīmā amatpersona, piebilstot, ka to var atrisināt tikai Ekvadoras vai kādas citas valsts lēmums piešķirt Snoudenam politisko patvērumu.

Jau vēstīts, ka par izlūkdienestu informācijas izpaušanu meklētais bijušais Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) tehniskais darbinieks Snoudens svētdien izlidoja no Honkongas uz Maskavu.

Sākotnēji tika uzskatīts, ka viņš no Maskavas plāno tālāk doties uz Kubu, lai no turienes mērotu ceļu uz Ekvadoru. Taču Snoudens svētdien tomēr uz Kubu neizlidoja.

Arī ceturtdien Snoudens neieradās uz reisu no Maskavas uz Havanu.

ASV ir atsaukušas Snoudena pasi. Tīmekļa vietne "WikiLeaks" ziņoja, ka Ekvadora Snoudenam izdevusi ceļošanas dokumentu, taču Ekvadora to noliedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!