Foto: Shutterstock

Eiropas Parlaments (EP) ceturtdien rosināja pārstrādājamajos ES noteikumos par starptautisku šķiršanās strīdu risinājumu galveno uzmanību pievērst bērnu interešu aizstāvībai, norāda EP Informācijas biroja Latvijā pārstāve Signe Znota-Znotiņa.

Eiroparlamentārieši atzinīgi novērtējuši Eiropas Komisijas (EK) piedāvātos grozījumus un piedāvā vēl vairāk stiprināt bērnu tiesību aizsardzību visos šķiršanās strīdu risināšanas posmos. Viņi aicina noteikt, ka bērnam ir tiesības paust savu viedokli, un šo procedūru skaidri definēt noteikumos, paredzot īpaši apmācīta intervētāja iesaisti.

Tāpat, ja bērnu nolaupījis kāds no vecākiem un aizvedis viņu uz citu ES valsti, deputāti rosina lietas izskatīšanu uzticēt ģimenes konfliktu risināšanā pieredzējušam tiesnesim. Saskaņā ar EK aplēsēm, ES ir 16 miljoni starptautisku ģimeņu, un katru gadu tiek šķirti 140 000 starptautisku laulību. Katru gadu ES tiek reģistrēti apmēram 1800 gadījumi, kad kāds no vecākiem nolaupījis savu bērnu.

"Vecāku strīdos visvairāk cieš bērni, tāpēc tieši viņu aizsardzība ir mūsu galvenais uzdevums. Bērna uzklausīšana ir viens no svarīgākajiem jautājumiem, tāpēc tā jāiekļauj noteikumos," skaidrojot EP rosinātās izmaiņas, skaidroja eiroparlamentārietis un ziņotājs Tadeušs Zviefka no Polijas.

EP deputāti arī vēlas uzlabot dalīšanos ar informāciju un sadarbību starp dalībvalstu tiesu iestādēm.

EP ir izveidots vidutāja amats vecāku veiktas starptautiskas bērnu nolaupīšanas lietās. To pašlaik ieņem Elisabeth Morin-Chartier. Galīgais lēmums par izmaiņām ES noteikumos par starptautisku šķiršanās strīdu risinājumu jāpieņem ES Padomei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!