Foto: AFP/Scanpix/LETA

Eiropas Parlaments (EP) galīgajā balsojumā otrdien apstiprināja 375,6 miljonu eiro piešķiršanu Solidaritātes korpusam – solidaritāti veicinošu projektu atbalstam vides, izglītības, imigrantu integrācijas un citās jomās, tādējādi radot brīvprātīgo un apmaksātās darba vietas jauniešiem visā Eiropā.

"Eiropas Solidaritātes korpuss jauniešiem sniedz plašākas brīvprātīga darba iespējas Eiropā. Šai programmai jāstiprina solidaritāte, jāsniedz izaugsmes iespējas jauniem cilvēkiem un jāpiedāvā atbalsts kopienām ES un ārpus tās robežām. Es priecājos, ka esam spērusi šo soli solidaritātes un jauniešu labā," norādīja EP ziņotāja Helga Trupele.

Solidaritātes korpusa dibināšanu 2016. gada septembrī rosināja Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājs Žans Klods Junkers ikgadējā uzrunā par situāciju ES. Tagad Solidaritātes korpusam noteikts tiesiskais regulējums, un jauni cilvēki var iesaistīties projektos sociālās integrācijas, bēgļu un migrantu uzņemšanas un integrācijas, pilsoniskās un demokrātiskās līdzdalības, dabas katastrofu novēršanas un to seku novēršanas, vides un dabas aizsardzības, veselības un labsajūtas veicināšanas, izglītības un apmācības, nodarbinātības un uzņēmējdarbības, jaunrades, kultūras un sporta nozarēs.

Atvēlētie 375,6 miljoni paredzēti programmai tuvākajiem divarpus gadiem – līdz 2020. gada izskaņai. 90% līdzekļu paredzēti brīvprātīgā darba atbalstam, bet 10% profesionālajam programmas atzaram. EK iepriekš piedāvājusi nākamajā ES daudzgadu budžetā no 2021. līdz 2027. gadam programmas īstenošanai piešķirt 1,26 miljardus eiro.

Jauniešiem, lai iesaistītos programmas aktivitātēs, jāreģistrējas un jāizvēlas iepriekš apstiprinātu organizāciju projekti. Kā organizācijas, tā interesenti var reģistrēties īpaši izveidotā portālā. https://europa.eu/youth/solidarity_lv Reģistrēties iespējams no 17 gadu vecuma, bet, uzsākot dalību programmā, dalībniekiem jābūt 18 - 30 gadus veciem.

Kopš 2016. gada, kad programma tika izsludināta, tajā piedalīties pieteikušies vairāk nekā 70 000 cilvēku, un teju 7000 piedalījušies programmas aktivitātēs (Eiropas Komisijas statistika, 2018. gada jūnijs).

EP deputāti balsojumā atbalstīja programmas pielāgošanu jauniešiem, kam ir mazāk iespēju nekā citiem – cilvēkiem ar invaliditāti, izolētu kopienu pārstāvjiem, jauniešiem ar mācīšanās traucējumiem. Dalībvalstīm un Eiropas Komisijai jāizstrādā tieši viņiem paredzēti piedāvājumi.

Eiroparlamentārieši arī balsojumā noteica skaidru brīvprātīgo aktivitāšu un darba piedāvājumu nodalījumu, lai novērstu jauniešu brīvprātīgā darba izmantošanu gadījumos, kad būtu pieejamas arī apmaksātas darbavietas. Dalība brīvprātīgā darba projektos nedrīkstēs ilgt vairāk nekā 12 mēnešus. Apmaksāta darba līgumi būs jāslēdz vismaz uz trīs mēnešiem.

Visām iesaistītajām organizācijām būs nepieciešama "kvalitātes zīme", kas apliecinās, ka tās spēj piedāvāt augstvērtīgas brīvprātīgā darba iespējas. Šo zīmi būs iespējams anulēt, un tā negarantēs automātisku finansējuma piešķiršanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!