Foto: Shutterstock

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti ceturtdien atbalstījuši jaunas tirdzniecības koncesijas Ukrainai, vienlaikus nosakot arī izņēmumus, informēja EP Informācijas birojā Latvijā.

EP deputāti lēmuši, ka Eiropas Savienībai (ES) jāpiedāvā Ukrainai vairāk tirdzniecības koncesiju, vienlaikus nosakot izņēmumus attiecībā uz vairākiem lauksaimniecības produktiem. Balsojumā, ar kuru grozīts EK priekšlikums, EP deputāti nolēma, ka tomātiem, kviešiem un minerālmēslu ražošanā izmantotajai urīnvielai tiek piemērotas tikai koncesijas, kas paredzētas padziļinātajā un visaptverošajā brīvās tirdzniecības nolīgumā (DCFTA).

Tāpat nolemts, ka korupcijas apkarošana Ukrainā kļūs par priekšnoteikumu eksporta atvieglojumiem, kā arī, ne tikai dalībvalstis, bet arī nozaru pārstāvji var pieprasīt izstrādāt ziņojumu par iespējām aizsargāt ES ražotājus.

Kā skaidro Informācijas birojā, DFCTA ir daļa no asociācijas nolīguma un provizoriski tiek piemērota kopš 2016 .gada janvāra. Tā paredz abpusēju tirgus atvēršanu precēm un pakalpojumiem, taču ES no savas puses straujāk samazina vai atceļ Ukrainas eksporta produktiem piemērotās nodevas.

Ņemot vērā Ukrainas ekonomikas problēmas un tās reformu centienus, ES gatava piedāvāt tai jaunas tirdzniecības koncesijas. ES ir Ukrainas lielākā tirdzniecības partnere, bet Ukrainā nonāk 0,8 % ES eksporta. 2015. gadā Ukrainas eksporta vērtība ES sasniedza 12,7 miljardus eiro, bet ES eksporta vērtība bija 13,9 miljardi eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!