Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Parlaments (EP) par pārrunu vadītāju ar Lielbritāniju saistībā ar iespējamo valsts izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) apstiprinājis liberāļu eirodeputātu, bijušo Beļģijas premjeru Giju Verhofštatu (ALDE), liecina EP Prezidentu konferences lēmums.

Tādējādi Verhofštats (foto no labās) pievienojies franču politiķim, bijušajam ES komisāram Mišelam Barnjē, kurš sarunās ar Londonu pārstāv Eiropas Komisiju (EK). Verhofštats turpmāk atbildēs par EP nostājas paušanu "Brexit" jautājumos.

Pēc tam, kad ES dalībvalstis un EK būs panākušas vienošanos par Lielbritānijas izstāšanās no ES nosacījumiem, tiem būs nepieciešams arī EP "jā" vārds.

Lielbritānijai, ja tā politiski nolemj izstāties no ES, tas ir oficiāli jāpaziņo Eiropadomei, pārējām ES dalībvalstīm, atbilstoši Lisabonas līguma 50. pantam, kas aizsāk divu gadu sarunu periodu.

Pagaidām šāds paziņojums nav iesniegts.

23. jūnijā Lielbritānijā notikušajā referendumā 52% tā dalībnieku nobalsoja par izstāšanos no ES. Pēc tam premjerministrs un Konservatīvās partijas līderis Deivids Kamerons paziņoja, ka atkāpjas no amata.

Bijusī iekšlietu ministre Terēza Meja pieņēma karalienes Elizabetes II aicinājumu veidot valdību un kļuva par jauno Lielbritānijas premjerministri. Meja solījusi, ka dokumentus par izstāšanos iesniegs, taču pagaidām nav skaidrības, kad tas tieši varētu notikt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!