Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Parlaments (EP) trešdien nobalsoja par 100 miljonu eiro piešķiršanu ārkārtas palīdzībai bēgļiem Eiropas Savienībā un 2 miljonu eiro piešķiršanu papildu personāla nolīgšanai Eiropola Eiropas Pretterorisma centrā (ECTC).

Sakarā ar šo pasākumu steidzamību EP deputāti 2016. gada pirmajā budžeta grozījuma projektā piemēroja paātrināto apstiprināšanas procedūru, to noslēdzot mēneša laikā.

"Atzinīgi vērtēju priekšlikumu no ES budžeta piešķirt ārkārtas atbalstu, lai ES teritorijā risinātu pašreizējās bēgļu krīzes radītās humānās problēmas. Parlaments ir rīkojies strauji, paātrināti pieņemot budžeta grozījumus," teica dokumenta projekta sagatavotājs Hosē Manuels Fernandes (EPP, Portugāle). Viņa ziņojumu EP pieņēma ar 584 balsīm par, 64 pret un 33 atturoties.

"Tomēr jānosoda fakts, ka šī iniciatīva ir tikai vēl viens ārkārtas un pagaidu risinājums, ko īsteno bez vispārējas krīzes stratēģijas un neievērojot Parlamenta kā līdzvērtīga likumdevēja pilnvaras - jaunie līdzekļi netiek piešķirti ar parasto likumdošanas procedūru, kas paredz līdzvērtīgas likumdevēja tiesības Eiropas Parlamentam," viņš piebilda.

100 miljoni eiro humānajai palīdzībai tiek piešķirti, ņemot vērā pašreizējo bēgļu un migrantu pieplūdumu Eiropas Savienībā. Tā ir pirmā daļa no jaunā 700 miljonu vērtā Ārkārtas palīdzības instrumenta, ko 2. martā ierosināja Eiropas Komisija. Finanšu līdzekļus varēs izmantot pārtikas palīdzībai, ārkārtas veselības aprūpei, patvērumam, ūdens apgādei, sanitārijai un higiēnai, aizsardzībai un izglītībai.

Reaģējot uz nesenajiem teroristu uzbrukumiem, EP papildus piešķīra arī 2 miljonus eiro jauna personāla piesaistīšanai Eiropas Pretterorisma centrā, ko 2016. gada 1. janvārī izveidoja Eiropols un kam jākļūst par galveno iestādi cīņai pret terorismu Eiropas Savienībā.

EP deputāti atzinīgi vērtē, ka finanšu līdzekļus bēgļu atbalstam Eiropas Savienībā neņems no ES humanitārās palīdzības programmām, kas izveidotas trešo valstu atbalstam, bet gan pārvietos no Patvēruma, migrācijas un integrācijas fonda (AMIF).

Tomēr viņi arī uzsver, ka pirmajā posmā piešķirtais 100 miljonu EUR atbalsts būs vēlāk jāpapildina ar jauniem piešķīrumiem un tādēļ uzskata, "ka ir jāparedz ilgtspējīgāks tiesiskais un budžeta regulējums, lai humanitāro palīdzību Eiropas Savienībā varētu mobilizēt arī turpmāk".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!