Foto: Reuters/Scanpix

Visa Eiropas Savienība (ES) pašlaik sastopas ar izaicinājumu rast risinājumus attiecībā uz pieaugošo patvēruma meklētāju plūsmu, ar kuru Eiropas valstis iepriekšējos gados nav pietiekami rēķinājušās, to trešdien Briselē, tiekoties ar Latvijas Valsts prezidentu Raimondu Vējoni, uzsvēra Eiropas Parlamenta (EP) priekšsēdētājs Martins Šulcs.

Kā noskaidrots prezidenta Preses dienestā, Šulcs tikšanās laikā ar Vējoni arī norādīja, ka valstīm ciešāk jāsadarbojas, lai novērstu cilvēku kontrabandu Eiropas dienvidos. Tāpat Šulcs atzinīgi novērtēja Latvijas iesaistīšanos problēmas risināšanā. "Vēlos pateikties jums par solidāru gatavību iesaistīties brīvprātīgā bēgļu jautājuma risināšanā. Mēs zinām, cik smags Latvijai bija šis lēmums, ņemot vērā valsts ekonomiskās iespējas, institūciju pieredzes trūkumu šādu jautājumu risināšanā, kā arī lielo cittautiešu skaitu," sacīja EP priekšsēdētājs.

Tāpat viņš pauda izpratni, ka Austrumeiropas valstīs, kurās demokrātiskās institūcijas nostiprinājušās salīdzinoši nesen, ir no Rietumeiropas atšķirīga izpratne par palīdzību patvēruma meklētājiem. Runājot par Ukrainu, viņš arī apliecināja, ka ir būtiski sniegt Ukrainai finanšu palīdzību, lai nepieļautu valsts ekonomiskās krīzes padziļināšanos, jo cīņa ar sekām, ko rada novājināta Ukrainas valsts, Eiropai izmaksātu daudz vairāk.

Vējonis norādīja, ka, ņemot vērā Baltkrievijas lomu Minskas procesā un neseno politieslodzīto atbrīvošanu, kā arī nepievienošanos Krievijas pretsankcijām pret ES, ir svarīgi normalizēt attiecības ar Baltkrieviju un veidot ciešāku dialogu arī ar šo valsti. Tāpat Vējonis atgādināja, ka Latvija aktīvi iesaistījusies "Frontex" robežapsardzības misijas operācijās Eiropas dienvidos, kā arī paredzējusi atbalstu dažādiem fondiem, kas paredzēti palīdzībai bēgļiem trešajās valstīs.

Savukārt, tiekoties ar Eiropadomes priekšsēdētāju Donaldu Tusku, prezidents uzsvēra, ka, domājot par patvēruma meklētāju plūsmas kontroli Vidusjūrā, nedrīkst aizmirst par ES austrumu robežu. "Latvija pēdējos mēnešos pieredzējusi situāciju, kad mūsu valstī nelegāli pāri robežai iekļuvuši cilvēki no Vjetnamas, Sīrijas, Irākas, kas atgādina par nepieciešamību pēc iespējas ātrāk rast visaptverošu risinājumu. Par to liecina arī tas, ka daudzās ES valstīs notiek smagas diskusijas par gatavību uzņemt lielo bēgļu skaitu," sacīja Vējonis.

Runājot par migrāciju, Tusks piekrita, ka Eiropā migrācijas jautājumu risināšanā nepieciešama jauna, efektīva pieeja un nav iespējams veidot pastāvīgu bēgļu pārvietošanas mehānismu, kamēr nav nodrošināta stingra kontrole uz ES ārējām robežām, kā arī efektīva atgriešanas politika un palīdzība bēgļiem trešajās valstīs.

Prezidentam vakarpusē vēl plānota tikšanās arī ar Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāju Žanu Klodu Junkeru, lai apspriestu jautājumus, kas saistīti ar patvēruma meklētāju pārvietošanu, ES ārējo robežu drošību, politiku pret Krieviju saistībā ar situāciju Ukrainā, kā arī Latvijas nostāju jautājumā par globāli saistošu vienošanos klimata pārmaiņu ierobežošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!