Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Parlaments (EP) no asamblejas viceprezidenta amata atbrīvojis Polijas deputātu Rišardu Čarņecki, šādi politiķi sodot par to, ka viņš citu Polijas eiroparlamentārieti Ružu Tunu pielīdzinājis nacistu kolaborantiem.

Saistībā ar "nopietniem pārkāpumiem" EP deputāti balsojumā ar 447 balsīm "par" un 196 "pret" atstādināja Polijas valdošās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) politiķi no pamatā ceremoniālā amata. "Tas ir labi, ka tik daudzi cilvēki ir šokēti, mēs to nevaram pieciest," Tuna sacīja ziņu aģentūrai AFP.

Četru EP frakciju priekšsēdētāji vēl janvārī aicināja Čarņecki atstādināt no EP viceprezidenta amata.

Intervijā Polijas medijam "niezalezna.pl" Čarņeckis sacīja, ka Tunas uzvedība atgādina cilvēkus, kas poļu valodā tiek apzīmēti ar nicinošo vārdu "szmalcownik" - tā tiek dēvēti cilvēki, kas Otrā pasaules kara gados šantažēja ebrejus, kuri centās slēpties no nacistiem, kā arī tos, kas ebrejus izdeva vācu okupantu varasiestādēm.

"Otrā pasaules kara laikā mums bija "szmalcownicy", mūsdienās mums ir Ruža fon Tuna und Hoenšteina," intervijā sacīja Čarņeckis, kad deputāte bija piedalījusies Vācijas raidorganizācijas NRD pārraidē par stāvokli Polijā. "Tuna uzņēmusies lomu - būt par informatori pret pašas valsti," sacīja EP viceprezidents.

Čarņeckis ar šiem izteikumiem "pārkāpis atbildīga politiskā diskursa robežas kā personīgā, tā institucionālā līmenī", vēstulē EP prezidentam Antonio Tajāni janvārī skaidroja frakciju līderi. "Nav iespējams iedomāties, ka ar šādiem izteikumiem un attieksmēm pret kolēģiem Čarņeckis turpinās kā viceprezidents pārstāvēt parlamentu un personīgi jūs," norādīja vēstules autori.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!