Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Galēji labējā Turcijas Lielās vienotības partija (BBP), kas kļuvusi par prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana sabiedroto, paziņojusi, ka ierosinās parlamentā atjaunot nāvessodu, kas tika atcelts 2004.gadā, Ankarai cenšoties tuvināties Eiropas Savienībai (ES).

"Mēs iesniegsim parlamentā savus priekšlikumus par nāvessodu. Mēs ar tiem iepazīstināsim četru politisko partiju frakcijas un aicināsim tos atbalstīt," trešdien preses konferencē paziņoja BBP līderis Mustafa Destidži, kurš parlamentā tika ievēlēts, startējot valdošās Taisnīguma un attīstības partijas (AKP) sarakstā.

"Ja viņi sniegs atbalstu, tas novedīs pie referenduma. Ja nē, tad tas būs atkarīgs no parlamenta," piebilda Destidži.

Kurdu separātistu sarīkota sprādziena upuru bērēs augusta pirmajās dienās Erdogans paziņoja, ka viņam nebūšot citas izvēles kā piekrist nāvessoda atjaunošanai, ja tā lems parlaments.

Jau pēc neveiksmīgā militārā apvērsuma mēģinājuma 2016.gada jūlijā Erdogans pieļāva iespēju sarīkot referendumu par nāvessoda atjaunošanu. Taču šāds lēmums pieliks punktu jau tā faktiski iesaldētajām Turcijas sarunām par iestāšanos ES. Nāvessods Turcijā pēdējo reizi tika piemērots 1984.gadā, bet 2002.gadā parlaments apstiprināja reformu paketi, kas cita starpā paredzēja arī pilnīgu atteikšanos no augstākā soda mēra.

Pirms jūnijā notikušajām vēlēšanām Erdogana vadītā AKP noslēdza aliansi ar galēji labējo Nacionālās kustības partija (MHP) un BBP, kas savulaik izveidojās, atšķeļoties no MHP priekšteces – Nacionālā uzdevuma partijas (MCP). Erdogana vadīto islāmistu un galēji labējo aliansei parlamentā ir absolūtais vairākums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!