Foto: Reuters/Scanpix

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans atvainojies par Krievijas bumbvedēja "Su-24" notriekšanu pagājušajā gadā un izteicis līdzjūtību bojāgājušā pilota ģimenei, pirmdien paziņoja Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

"Krievijas Federācijas prezidents Putins saņēmis Turcijas prezidenta Erdogana vēstījumu, kurā Turcijas līderis izsaka savu ieinteresētību noregulēt situāciju, kas saistīta ar Krievijas kara lidmašīnas bojāeju," žurnālistiem pavēstīja Peskovs.

"Turcijas valsts galva vēstījumā pauž dziļu līdzjūtību bojāgājušā krievu pilota ģimenei un saka: "Atvainojiet"," teica Peskovs

Erdogans arī esot paudis gatavību darīt visu iespējamo, lai atjaunotu tradicionāli draudzīgās attiecības starp Turciju un Krieviju un kopīgi cīnītos pret terorismu, pavēstīja Peskovs.

Vēstījumā arī sacīts, ka sākta izmeklēšana saistībā ar Krievijas pilota bojāeju un uzsvērts, ka Turcijai "nekad nav bijis vēlmes un iepriekšēja nodoma notriekt Krievijas Federācijai piederošu lidmašīnu", paziņoja Peskovs.

Krievijas un Turcijas attiecības saasinājušās, kopš 24. novembrī Turcijas iznīcinātāji pie Sīrijas robežas notrieca Krievijas bumbvedēju "Su-24". Turcija paziņoja, ka Krievijas lidmašīna pārkāpusi tās gaisa telpu, bet Krievija to noliedza un uzstāja, ka tā bijusi Turcijas plānota provokācija. Ankara atteicās atvainoties par notikušo, savukārt Krievija ieviesa ekonomiskās sankcijas pret Turciju.

Erdogans pēc attiecību pasliktināšanās vēlējās tikties ar Putinu Parīzes klimata konferences laikā, tomēr Krievijas līderis to noraidīja.

Pēdējo mēnešu laikā Turcijas amatpersonas ir ieturējušas uz samierināšanos vērstu toni. Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu ierosinājis izveidot darba komiteju abu valstu domstarpību atrisināšanai.

Krīze abu valstu attiecībās smagi skārusi Turcijas tūrisma nozari, krasi krītot Krievijas tūristu skaitam Turcijas kūrortos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!