Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans otrdien no Ankaras devies uz Sanktpēterburgu, kur viņam paredzēta tikšanās ar Krievijas kolēģi Vladimiru Putinu, ziņo aģentūra "Anadolu".

Abas puses paudušas cerību, ka šī vizīte pieliks punktu mēnešiem ilgajam saspīlējumam abu valstu attiecībās, ko izraisīja Krievijas kara lidmašīnas notriekšana pagājušā gada novembrī Sīrijas pierobežā.

Erdoganu ceļā uz Krieviju pavada vairāki ministri un uzņēmēju aprindu pārstāvji.

Sagaidāms, ka sarunu laikā tiks runāts par Turcijas augļu un dārzeņu importa aizlieguma atcelšanu, kā arī par Turcijas tūrisma nozares atdzīvināšanu.

Sarunu dienaskārtībā ir arī jautājums par gāzesvada "Turkish Stream" projekta atsākšanu. Paredzēts, ka šis gāzesvads no Dienvidkrievijas pa Melnās jūras gultni sniegsies līdz Turcijai, no kurienes tā maršruts tālāk stiepsies līdz Grieķijai.

Intervijā Krievijas ziņu aģentūrai TASS Erdogans pirmdien pavēstīja, ka Ankara esot gatava pieņemt lēmumu par šī gāzesvada būvniecību.

Tomēr sagaidāms, ka galvenais jautājums būs pilsoņkarš Sīrijā, kurā līdz šim Turcija un Krievija ir aktīvi atbalstījušas pretējās karojošās puses.

Acīmredzams pavērsiens Ankaras un Maskavas attiecībās noticis pēc jūlija vidū Turcijā sarīkotā neveiksmīgā militārā apvērsuma mēģinājuma.

Intervijā franču laikrakstam "Le Monde" pirms došanās uz Krieviju Erdogans norādīja, ka Putins - atšķirībā no vairuma rietumvalstu - nav viņu kritizējis par plašajām tīrīšanām, kuras Ankaras režīms uzsācis pēc puča apspiešanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!