Foto: AFP/Scanpix/LETA

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans sestdien pavēstījis, ka varasiestādēm devis rīkojumu iesaldēt Amerikas Savienoto Valstu (ASV) "tieslietu un iekšlietu" ministru aktīvus, vēsta ziņu aģentūra AFP.

Šāds lēmums pieņemts, balstoties uz līdzīgu soli no ASV puses.

"Šodien es sniegšu mūsu draugiem instrukcijas iesaldēt Turcijā amerikāņu tieslietu un iekšlietu ministru aktīvus, ja viņiem tādi ir," uzrunā televīzijā apgalvoja Erdogans. Viņš gan neminēja, kuru ASV ministru aktīvi tiks iesaldēti.

Erdogans nāca klajā ar šo paziņojumu neilgi pēc tam, kad Vašingtona paziņoja, ka vērsīs sankcijas pret Turcijas iekšlietu ministru Sileimanu Soilu un tieslietu ministru Abdulhamitu Gilu.

Noteiktās sankcijas paredz, ka ministriem piederošie īpašumi tiks bloķēti, kā arī ASV pilsoņiem aizliegts slēgt ar viņiem jebkāda veida darījumus.

Abi Turcijas ministri noliedz aktīvu esamību ASV. Ir maz ticams, ka Amerikas amatpersonām būtu aktīvi Turcijā, kas sankcijas padarītu lielākoties simboliskas.

Erdogans skaidroja, ka nevēlas, lai attiecībās starp ASV un Turciju izveidotos situācija, kurā zaudētu abas puses.

"Mēs nevēlamies būt puse spēlēs, kurās abi zaudē. Politisku strīdu pārcelšana uz ekonomisku dimensiju būs kaitīga abām pusēm," brīdināja Turcijas prezidents. Viņš arī minēja, ka "tie, kuri domā, ka var likt Turcijai atkāpties soli atpakaļ, izmantojot draudus un nejēdzīgas sankcijas, šo nāciju nepavisam nepazīst".

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka ASV trešdien noteica sankcijas diviem Turcijas tieslietu un iekšlietu ministriem saistībā ar ASV mācītāja Endrū Bransona turēšanu apcietinājumā Turcijā. 50 gadus veco vīrieti apcietināja 2016. gadā. Ministri "īstenojuši nopietnus Turcijas cilvēktiesību pārkāpumus", norādīja ASV Finanšu ministrija. Savukārt Turcijas varasiestādes apsūdz Bransonu sakaros ar teroristu organizācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!