Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Turcija ir satraukta par lielvaru "roku laušanos" Sīrijas dēļ, ceturtdien paziņoja Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans, spriedzei Vašingtonas un Maskavas starpā strauji pieaugot pēc ASV paziņojumiem par gatavošanos triecienam Sīrijai.

"Mēs esam ļoti satraukti par to, ka dažas valstis, kas ir pārliecinātas par savu militāro varenību, pārvērš Sīriju par roku laušanās laukumu," runā Ankarā sacīja Erdogans.

Viņš norādīja, ka runās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu par to, "kā mēs varam apturēt šo ķīmisko slaktiņu", šādi izsakoties par izskanējušajām liecībām, ka Sīrijas pilsoņkarā pielietoti ķīmiskie ieroči.

Avots Turcijas prezidenta tuvākajās aprindās vēlāk apstiprināja, ka šāda telefonsaruna jau notikusi, tomēr sacīja vien, ka abi līderi "apmainījušies domām par pēdējo notikumu attīstību Sīrijā" un vienojušies uzturēt kontaktus.

Ankara cenšas ieturēt distanci no krīzes, kas ir viena no asākajām kopš Aukstā kara, un ir izraisījusies starp tās NATO sabiedroto Vašingtonu un Maskavu.

Erdogana komentāri atbalso viņa premjerministra Binali Jildirima teikto, kurš vēl trešdien sacīja, ka Krievijai un ASV ir jābeidz "ielu kaujas" par Sīriju.

Sīrijas aktīvistu un palīdzības organizācijas "Baltās ķiveres" un UOSSM sestdien paziņoja, ka Sīrijas valdības spēki uzbrukumā nemiernieku kontrolētajai teritorijai Austrumgutā, netālu no Damaskas, izmantojuši ķīmiskos ieročus un Dumas pilsētā dzīvību zaudējuši vairāki desmiti cilvēku.

Sīrijas režīms un Krievija noraida apsūdzības, ka Damaska operācijā pret nemierniekiem Dumā būtu izmantojusi ķīmiskos ieročus.

Sīrijas valdība ir uzaicinājusi starptautisko Ķīmisko ieroču aizlieguma organizāciju (OPCW) ierasties Dumā, un tās ekspertu ierašanās Sīrijā gaidāma jau ceturtdien.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!