Foto: AP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama izteicis ideju par kopīgu ASV un Turcijas operāciju, lai džihādistu grupējumam "Daesh" ("Islāma valsts") Sīrijā atkarotu Raku, paziņojis Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans, norādot, ka Ankara pret to neiebilstu.

Pirmdien atceļā no G20 samita Ķīnā savā lidmašīnā runājot ar žurnālistiem, Erdogans sacīja, ka Turcija ir gatava pievienoties uzbrukumam Rakai.

"Obama vēlas darīt kaut ko kopā, konkrēti attiecībā uz Raku," laikraksts "Hurriyet" trešdien citē Erdogana teikto.

"Mēs apliecinājām, ka no mūsu perspektīvas tā nebūtu problēma. Mēs sacījām: "Lai mūsu karavīri apvienojas, lai arī kas būtu nepieciešams, tiks izdarīts"," sacīja Erdogans.

Turcijas loma būtu jānosaka turpmākajās sarunās, viņš norādīja.

"Šajā posmā mums reģionā ir jādemonstrē sava klātbūtne. Mums nav iespējams atkāpties. Ja mēs atkāpsimies, tur iemitināsies tādas teroristu organizācijas kā "Daesh", PKK, PYD un YPG," skaidroja Erdogans, Sīrijas kurdu politiskās un militārās organizācijas, kas ir ASV sabiedrotie to cīņā pret "Daesh", minot līdzās "Islāma valstij" un pašmāju kurdu bruņotajiem separātistiem.

Sīrijas kurdu vienības ar ASV atbalstu augustā padzina "Daesh" no stratēģiski svarīgās Menbižas. Pentagons sagaida, ka Sīrijas kurdi palīdzēs atkarot "Daesh" tās "de facto" galvaspilsētu Raku.

Turcija augusta beigās Sīrijas ziemeļos padzina "Daesh" no robežpilsētas Džerābulusas un tad turpināja uzbrukumu kurdu spēkiem, kas kontrolē apvidus tālāk uz dienvidiem.

Erdogans solījis, ka Turcija Sīrijā ar "vienādu apņēmību" karos pret "Daesh" un Sīrijas kurdu kaujiniekiem.

Rietumu presē izskanējuši pārmetumi, ka Turcijas Sīrijā uzsāktās operācijas mērķis patiesībā ir kurdi, nevis "Daesh" džihādisti.

Ankara iepriekš izpelnījusies apsūdzības, ka tā izturas pārlieku iecietīgi pret "Daesh" vai pat to atbalsta.

ASV šobrīd cenšas novērst jaunas Sīrijas ziemeļos iegājušās Turcijas armijas un kurdu kaujinieku sadursmes. Sīrijas kurdi ir nozīmīgs Vašingtonas sabiedrotais cīņā pret džihādistu grupējumu "Daesh", kopā ar kurdu vienībām darbojas ASV militārie konsultanti.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 280 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!