Foto: AFP/Scanpix
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans otrdien paziņoja, ka vēlas bezvīzu režīma ar Eiropas Savienību (ES) ieviešanu, vēlākais, līdz oktobrim.

"Izteiktais solījums bija par šī gada novembri," viņš pauda televīzijā pārraidītā uzrunā.

"Es ceru, ka viņi turēs izteikto solījumu un, vēlākais, līdz oktobrim slēgs šo jautājumu," piebilda Erdogans.

Turcijas premjerministrs Ahmets Davutolu iepriekš ir minējis, ka bezvīzu režīms ir jāievieš līdz jūnijam.

Eiropas Komisija (EK) pagājušajā nedēļā atbalstīja bezvīzu režīma ieviešanu ar Turciju, ja tā izpildīs visus solījumus, kas doti līguma ar ES ietvaros. Turcijai vēl jāizpilda pieci no 72 nosacījumiem.

To vidū ir prasība par Turcijas pretterorisma likumu grozīšanu, kā arī personas datu aizsardzība.

Erdogans ir paziņojis, ka Turcija bezvīzu režīma dēļ negrozīs pretterorisma likumus.

Pēc EK lēmuma atbalsts bezvīzu režīmam vēl ir jāapstiprina vairumam ES dalībvalstu un Eiropas Parlamentam (EP), tomēr tā līderi ir izteikušies, ka to nedarīs, kamēr netiks grozīti Turcijas pretterorisma likumi.

ES joprojām nav kliedētas bažas, ka, pateicoties bezvīzu režīmam, Turcijas pilsoņi varēs nelegāli apmesties ES, tūkstošiem kurdu varēs pieprasīt patvērumu, turklāt tiks pavērtas durvis radikalizētiem islāmistiem.

Daudzus māc šaubas par Ankaras spējām izpildīt visus 72 punktus, arī prasību garantēt Eiropas standartus attiecībā uz bēgļiem, datu aizsardzības struktūru neatkarību, cilvēktiesību ievērošanu cīņā ar terorismu un organizēto noziedzību.

Pagaidām nav skaidrs, cik daudzi no Turcijas 79 miljoniem pilsoņu potenciāli varētu gūt labumu no bezvīzu režīma, ņemot vērā, ka pase ir tikai aptuveni 10% iedzīvotāju.

Bezvīzu režīms ir svarīga Turcijas un ES martā panāktās vienošanās par nelegālās imigrācijas ierobežošanu sastāvdaļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!