Foto: Reuters/Scanpix

Sarunas par Kipras atkalapvienošanos cieta neveiksmi, jo Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans vēlējās pārvērst salu par turku protektorātu, ceturtdien ANO Ģenerālajā Asamblejā paziņoja Kipras grieķu daļas prezidents Niks Anastasiadis.

Viņš sarunu strupceļā vainoja "vienīgi Turcijas nepiekāpīgo nostāju" un tās priekšlikumus, kas bija "domāti, lai pārvērstu Kipru par turku protektorātu".

Anastasiadis norādīja, ka vēlas "valsti, ko kiprieši vadītu kipriešu labā".

"Vai ir neracionāli atbalstīt normālas valsts izveidi, kurā visus lēmumus pieņem tikai tās pilsoņi, kas nav atkarīgi no ārvalstīm?" viņš jautāja Erdoganam.

Kā ziņots, kārtējā sarunu kārta starp Anastasiadi un salas turku līderi Mustafu Akindži par Kipras atkalapvienošanos 7. jūlijā Šveicē beidzās bez vienošanās.

Kipra ir sadalīta kopš 1974. gada, kad Turcijas karaspēks okupēja salas ziemeļu trešdaļu, reaģējot uz toreizējās Atēnu militārās huntas atbalstīto apvērsumu, kura mērķis bija salas apvienošanās ar Grieķiju.

Pašlaik Ziemeļķipras teritorijā joprojām uzturas aptuveni 35 000 vīru liels Turcijas militārais kontingents, un pašpasludinātā turku republika faktiski pilnībā ir atkarīga no Ankaras ekonomiskā atbalsta.

Ar ANO starpniecību organizēto sarunu galvenais klupšanas akmens bija jautājums par jauno drošības izkārtojumu pēc iespējamās salas atkalapvienošanās un federatīvās Kipras valsts izveides.

Anastasiada starptautiski atzītā valdība ar Atēnu atbalstu uzstāja, ka jāatsakās no tā dēvēto valstu-garantu tiesībām uz militāro iejaukšanos, un pieprasīja Turcijas militārā kontingenta izvešanu.

Savukārt Akindži un Ankara vēlējās panākt zināmu intervences tiesību saglabāšanu un ierobežota turku armijas kontingenta atstāšanu salas ziemeļdaļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!