Foto: Reuters/Scanpix

Vācijā policijas aizsardzība ir piešķirta komiķim, kurš televīzijā izsmēja Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoanu.

Policija informēja, ka komiķa Jana Bēnermana mājas priekšā ir novietota policijas automašīna.

Nav zināms, vai viņam ir izteikti konkrēti draudi, tomēr Ķelnes policija norādīja Vācijas medijiem, "ka nevar kaut ko izslēgt, tad kaut kas ir jādara".

Vācijas laikraksts "Bild" ziņo, ka komiķi un viņa ģimeni varētu apdraudēt Erdogana atbalstītāji. Bēnermans policijas aizsardzību nav lūdzis, tā esot piešķirta, izanalizējot situāciju, skaidro laikraksts.

Vācijas sabiedriskā raidorganizācija ZDF otrdien paziņoja, ka Bēnermana iknedēļas raidījums šonedēļ nenotiks, ņemot vērā uzmanību, kas pievērsta programmai un tās vadītājam.

Turcijas prezidents pret komiķi tiesā ir iesniedzis sūdzību. Notikušais Vācijā ir raisījis plašas diskusijas par vārda brīvību.

Vācijas prokuratūra jau sākusi vērtēt, vai Bēmermanu ir pamats tiesāt. "Tas varētu būt Kriminālkodeksa 103. panta pārkāpums - ārvalstu institūciju un pārstāvju apvainošana," pagājušonedēļ paziņoja prokuratūras pārstāvis Gerds Deičlers.

Angela Merkele situāciju saistībā ar dzejoli telefoniski pārrunājusi ar Turcijas premjerministru Ahmetu Davutolu, sarunas laikā atzīstot, ka Bēmermana vārsmas esot "apzināti aizskarošas".

Kā ziņots, Bēnermans televīzijā noskaitīja satīrisku dzejoli par Erdoganu.

Citu klaju apvainojumu vidū Erdogans tika nosaukts par "kazu p****u", kas "skatās bērnu pornogrāfiju, kamēr spārda kurdus".

Citādi sausajā un šabloniskajā vācu komēdijas žanrā Bēmermans jauniešu vidū iekarojis neredzētu popularitāti ar savu humoru, kas pastāvīgi balansē uz pieļaujamā robežas.

Ar savām izaicinošajām vārsmām komiķis reaģēja uz Turcijas varasiestāžu oficiālo protestu pret satīrisko videoklipu, ko martā pārraidīja sabiedriskā televīzija NRD, kurā Erdogans tika izsmiets par viņa pompozitāti un vēršanos pret pilsoniskajām brīvībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!