Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Komisija (EK) piektdien paziņoja, ka tā, sākot ar decembri, uz diviem gadiem aizliegs pesticīdus, kas tiek vainoti bišu nāves izraisīšanā.

Lēmums aizliegt trīs insekticīdus, kurus ražo uzņēmumi "Bayer" un "Syngenta", "ir vēl viens robežstabs ceļā uz veselīgākas nākotnes nodrošināšanu" bitēm, sacīja Eiropas Savienības (ES) veselības komisārs Tonio Borgs.

Vācija uzņēmums "Bayer" un Šveices "Syngenta" taisnojas, ka to produkti nav vainojami bišu populācijas straujajā sarukumā, kas daudzos raisa bažas par pārtikas drošības nākotni.

Borgs sacīja, ka viņš izpilda aprīlī pausto solījumu darīt visu, lai "nodrošinātu, ka mūsu bites, kas ir vitālas mūsu ekosistēmai un sniedz 22 miljardu eiro (15,4 miljardu latu) ikgadējo ieguldījumu Eiropas zemkopībā, tiek aizsargātas".

Insekticīdi - "Bayer" ražotais imidakloprīds un klotianidīns, kā arī "Syngenta" ražotais tiametoksāms - tiek lietoti, apstrādājot sēklas, kā arī tiek klāti uz augsnes un izsmidzināti uz stādiem un labības augiem, kas piesaista bites.

No visas kukaiņu veiktās apputeksnēšanas bites veic aptuveni 80%, kas ir vitāli globālajai pārtikas ražošanai. Bez tām daudzi augi nenestu augļus vai arī tos vajadzētu apputeksnēt ar rokām.

Dalībvalstīm tagad būs līdz 30.septembrim jāmaina noteikumi. Esošos insekticīdu krājumus varēs izlietot līdz novembra beigām.

"Tiklīdz būs pieejama jauna informācija, vismaz divu gadu laikā komisija pārskatīs šos ierobežojumus, ņemot vērā atbilstošo zinātnisko un tehnisko attīstību," teikts EK paziņojumā.

"Pesticīdi ir identificēti kā viens no vairākiem faktoriem, kas varētu būt atbildīgi par bišu skaita sarukumu."

"Citu faktoru vidū ir parazīti, citi patogēni, veterināro medikamentu trūkums vai dažkārt to nepareiza lietošana, biškopības vadība un ekoloģiskie faktori, tādi kā dabiskās vides un barības trūkums un klimata izmaiņas."

Eiropā un ASV pēdējo gadu laikā bišu skaits ir sarucis neizprotamas sērgas - saimju sabrukšanas sindroma (CCD) - dēļ. Šīs sērgas rezultātā strauji samazinās pieaugušo darba bišu skaits.

Kopš 2007.gada sērgā ik gadu dzīvību zaudē 30% bišu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!