Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministri mudina Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības Padomi būt vienotai centienos novērst jaunus ķīmisko ieroču uzbrukumus Sīrijā, vēsta Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM).

Nedēļas nogalē ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs piedalījās ES ārlietu ministru neformālajā sanāksmē Lietuvas galvaspilsētā Viļņā. Ārlietu ministri pauda vienotu nostāju, ka pieejamā informācija par 21.augusta ķīmisko ieroču uzbrukumu Damaskas apkārtnē norāda uz Sīrijas valdības atbildību par notikušo. ES iestājas par skaidru un stingru starptautiskās sabiedrības atbildi pastrādātajam noziegumam un mudina ANO Drošības Padomi būt vienotai centienos novērst jaunus ķīmisko ieroču uzbrukumus. Vienlaikus ES ministri norāda uz personu individuālo atbildību šādos noziegumos, par kuru jālemj Starptautiskajai krimināltiesai.

Arī Latvija atbalsta 6.septembra vienpadsmit G20 valstu kopīgo paziņojumu, kurā visaugstākajā mērā nosodīts 21.augusta šausminošais ķīmisko ieroču uzbrukums un norādīts uz Sīrijas valdības vainu notikušajā, par ko liecina pierādījumi. "Esam vienisprātis, ka šis uzbrukums prasa stingru starptautiskās sabiedrības reakciju. Vainīgie ir jāsauc pie atbildības, lai novērstu līdzīgu noziegumu atkārtošanu," norāda ministrijā.

"Saglabājam atbalstu visiem starptautiskajiem centieniem, ieskaitot ANO, novērst Sīrijas ķīmisko ieroču radītos draudus. Gaidām ANO inspektoru slēdzienu par ķīmisko ieroču uzbrukumu," teikts ĀM paziņojumā.

Kā ziņots iepriekš, Latvija bija to 23 ES dalībvalstu un 37 ANO dalībvalstu vidū, kas 21.augustā parakstīja Apvienotās Karalistes ierosināto vēstuli ANO Ģenerālsekretāram par visaptverošu, neatkarīgu un nekavējošu Sīrijā izmantoto ķīmisko ieroču gadījuma izmeklēšanu.

21. augustā Damaskas piepilsētās notika ķīmiskais uzbrukums, kurā opozīcija apsūdzēja valdības spēkus. Rietumvalstis ASV vadībā sāka apsvērt iespēju reaģēt uz notikušo ar militāru triecienu.

Sīrija uzbrukumus noliedz, bet Rietumi uzskata, ka ķīmisko ieroču pielietojums ir pierādīts. ASV vēl domā par uzbrukumu Sīrijai.

Pret jebkādu militāru iejaukšanos kategoriski iebilst Damaskas ciešā sabiedrotā un lielākā ieroču piegādātāja - Maskava. Pateicoties Krievijas un Ķīnas nostājai, ANO Drošības padome vairāk nekā divus gadus ilgstošā konflikta laikā tā arī nav spējusi vienoties par pasākumiem asinsizliešanas apturēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!