Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) attiecībās ar Ukrainu sasniegts "patiesības mirklis", ar šādu paziņojumu ceturtdien nācis klajā Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, nosodot Rietumus par jaukšanos Ukrainas iekšējās lietās.

"Varētu teikt, ka attiecības starp Krieviju un Eiropas Savienību sasniegušas tādu kā patiesības mirkli," laikrakstā "Kommersant" publicētajā rakstā norāda ministrs. "Rodas priekšstats, ka mūsu Rietumu partneri seko atspulga reakcijai, kas balstīta uz vienkāršoto "mēs pret viņiem" principu, un patiesībā nedomā par savas rīcības ilgtermiņa ietekmi."

"Bija nepatīkams pārsteigums atklāt, ka, pēc ES un ASV amatpersonu domām, Ukrainas tautas "brīvā" griba jau ir izlemta, un tā nozīmē tikai "Eiropas nākotni''," raksta Lavrovs.

Vienlaikus viņš velta asu nosodījumu Ukrainas protestētājiem, norādot, ka ir nepieņemami "vairāku tūkstošu protestētāju" centieni ar spēku izdarīt spiedienu uz valdību.

Lavrova rakstā arī norādīts, ka demonstrācijas savā labā aizvien biežāk cenšas izmantot ekstrēmistiski nacionālistu grupējumi.

Krīze Ukrainā aizsākās novembra beigās, kad prezidents Viktors Janukovičs atteicās no asociācijas līguma parakstīšanas ar ES. Vēlāk viņš parakstīja vienošanos ar Maskavu par 15 miljardu dolāru liela kredīta saņemšanu.

Tūkstošiem cilvēku iesaistījušies protestos pret valdību, Kijevā saslējuši barikādes un izveidojuši protesta nometnes.

Jauna krīzes eskalācija aizsākās 19.janvārī, kad Kijevas centrā izraisījās iepriekš nepieredzētas vardarbīgas sadursmes protestētāju un miliču starpā.

Protestētāju grupas Kijevā ieņēma vairākas ministriju ēkas un uzbruka administrācijas ēkām arī ārpus galvaspilsētas.

Nekārtību rezultātā cietuši vairāki simti cilvēku - kā likumsargu, tā protestētāju rindās. Četri aktīvisti zaudējuši dzīvību. Protestētāji pieprasa varas maiņu. Likumsargi vairākkārt norādījuši, ka nekārtībās uzdarbojas radikāļi.

Lai panāktu krīzes atrisinājumu, demisionējis premjerministrs Mikola Azarovs. Cenšoties panākt krīzes noregulējumu, notikušas vairākas prezidenta un opozīcijas līderu sarunu kārtas.

Ceturtdien divu dienu vizītē Maskavā ieradīsies Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers, un sagaidāms, ka viņš ar Lavrovu apspriedīs arī politisko krīzi Ukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!