Foto: stock.xchng

Eiropas Komisija (EK) trešdien aicinājusi Poliju atlikt pretrunīgi vērtētā likuma galīgo pieņemšanu par grozījumiem Konstitucionālā tribunāla darba reglamentā, kuri, kā apgalvo opozīcija, apdraudot likuma varu.

Polijas ārlietu un tieslietu ministriem nosūtītajā vēstulē, kuru parakstījis EK viceprezidents Franss Timmermanss, aicināts atlikt Konstitucionālā tribunāla reformas, "kamēr nebūs pilnīgi un atbilstoši atbildēti visi jautājumi par likuma ietekmi uz Konstitucionālā tribunāla neatkarību un darbību".

EK uzsvērusi, ka tā "piešķir lielu nozīmi tādas situācijas novēršanai, kurā tiktu apšaubīta likuma vara kādā no dalībvalstīm".

Kā ziņots, otrdienas vakarā konservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) kontrolētā parlamenta apakšpalāta pieņēma grozījumus likumā par Konstitucionālo tribunālu, kas, kā apgalvo opozīcija, pārkāpj varas atzaru nodalīšanas principu un paralizēšot tribunāla darbu.

Saskaņā ar Seima apstiprināto likumprojektu, kuru, domājams, apstiprinās arī Senāts, lietas izskatīšanai Konstitucionālā tribunālā būs nepieciešama vismaz 13 tiesnešu klātbūtne līdzšinējo deviņu vietā, bet sprieduma pieņemšanai būs nepieciešams divu trešdaļu vairākums līdzšinējā vienkāršā vairākuma vietā. Konstitucionālajā tribunālā pavisam ir 15 tiesneši.

Grozījumi pagarina arī lietu izskatīšanas laiku no divām nedēļām pašlaik līdz trim vai sešiem mēnešiem.

Eksperti uzskata, ka grozījumu mērķis ir padarīt grūtāku PiS iecerēto reformu bloķēšanu.

Reaģējot uz grozījumu apstiprināšanu Seimā, kādreizējais neatkarīgās arodapvienības "Solidaritāte" līderis Lehs Valensa, kuram bija izšķiroša loma komunistiskā marionešu režīma gāšanā, trešdien paziņoja, ka demokrātija Polijā esot apdraudēta, un aicināja sarīkot referendumu, lai piespiestu PiS izsludināt ārkārtas vēlēšanas.

Tikmēr PiS norāda, ka opozīcija, izmantojot saukļus par demokrātijas aizsardzību, patiesībā cenšas saglabāt kontroli pār valsti, lai gan oktobrī notikušajās vēlēšanās tā cieta smagu sakāvi.

Konservatīvie norāda, ka pārliecinošā uzvara vēlēšanās, kas tiem nodrošināja absolūto vairākumu abās parlamenta palātās, dodot viņiem pilnvaras īstenot Polijā radikālas pārmaiņas.

Taču, kā liecina nesenās aptaujas, Beātas Šidlo vadīto valdību atbalsta vairs tikai 30% poļu, kamēr 34% respondentu to neatbalsta.

Tajā pašā laikā 37% aptaujāto pauduši satraukumu par situācijas pasliktināšanos valstī, kamēr tikai 34% joprojām ir pārliecināti, ka PiS vadībā situācija Polijā uzlabosies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!