Foto: AP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis otrdien atbrīvoja Spāniju un Portugāli no sodanaudas par vairākkārtēju budžeta deficīta noteikumu pārkāpumu, lai stimulētu šo valstu ekonomikas izaugsmi.

ES ekonomikas komisārs Pjērs Moskovisī paziņoja, ka lēmums atspoguļo Stabilitātes un izaugsmes pakta "saprātīgu piemērojumu". Šis pakts ietver fiskālos noteikumus, kurus dalībvalstīm ir pienākums ievērot.

ES dalībvalstis apstiprināja iepriekš Eiropas Komisijas (EK) pieņemto lēmumu.

"Dodot Spānijai un Portugālei vairāk laika, lai samazinātu savu valsts budžeta deficītu līdz 3% (no iekšzemes kopprodukta), Eiropadome nosaka jaunas uzticamas fiskālās trajektorijas, kuras veicinās ekonomikas nostiprināšanu gan šajās valstīs, gan eirozonā," paziņojumā citēts Moskovisī.

"Stabilitātei un izaugsmei ir nepieciešama stingra apņēmība sakārtot valsts finanses. Es ticu, ka Spānija un Portugāle reaģēs atbilstoši," viņš piebilda.

EK jūlija beigās pieņēma lēmumu nepiemērot sodanaudas Spānijai un Portugālei par pārmērīgi lielu budžeta deficītu.

Saskaņā ar ES normām bloka dalībvalstīm var piemērot sodanaudu, kuras apmēri sasniedz 0,2% no iekšzemes kopprodukta (IKP), ja to budžeta deficīts pārsniedz 3 % no IKP. Līdz šim nevienai dalībvalstij šādas sankcijas gan nav piemērotas, lai gan arī citas valstis iepriekš ir pārsniegušas budžeta deficīta griestus.

EK lēmums tiek saistīts ar bažām par antieiropeiska noskaņojuma pastiprināšanos blokā, kopš vēlētāji Lielbritānijā konsultatīvā referendumā atbalstīja valsts izstāšanos no ES.

Šim lēmumam bija nepieciešams visu 28 bloka dalībvalstu apstiprinājums. Tomēr valstu viedokļi atšķīrās, piemēram, Francija un Itālija uzstāja, ka ES ir jāmīkstina sava pozīcija par fiskālo disciplīnu, lai palīdzētu valstīm uzlabot ekonomikas stāvokli laikā, kad sabiedrībā valda neapmierinātība ar taupības pasākumiem.

Savukārt Vācija uzstāja, ka fiskālā disciplīna ir vienīgais izaugsmes pamats.

Eirozonas valstu finanšu ministri 12. jūlijā vienojās oficiāli sākt sankciju procedūru pret Spāniju un Portugāli par budžeta disciplīnas noteikumu pārkāpšanu.

Spānija un Portugāle jau kopš 2009. gada pakļautas ES finanšu disciplīnas uzraudzībai.

Lai gan Spānijai kopš 2012. gada, kad tās budžeta iztrūkums sasniedza gandrīz desmit procentus, izdevies deficītu ievērojami iegrožot, tā pērn nav spējusi to samazināt līdz 4,2 % no IKP, kā to paredzēja ES un Madrides vienošanās. Spānijas valsts budžeta deficīts pērn bija 5,1 % no IKP.

ES Padome ir paziņojusi, ka Spānijai budžeta deficīts šogad jāsamazina līdz 4,6 %, nākamgad - līdz 3,1 % un 2018. gadā - līdz 2,2 %.

"Fiskālajai konsolidācijai ir jānodrošina ilgtermiņa valsts budžeta sabalansētības uzlabojums veidā, kas veicina ekonomikas izaugsmi," norādīja Eiropadome.

Portugāle kopš 2012. gada savu deficītu samazinājusi no 10% līdz 4,4% pērn, taču arī nav spējusi sasniegt iepriekš saskaņoto mērķi. Šogad tai budžeta deficīts jāsamazina līdz 2,5% no IKP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!