Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) darbinieku petīciju, kurā pēc amata pieņemšanas investīciju bankā "Goldman Sachs" aicināts atņemt pensiju bijušajam Eiropas Komisijas (EK) prezidentam Žozē Manuelam Barrozu, parakstījuši jau 152 000 cilvēku.

"Goldman Sachs" šovasar nolīga Barrozu par Londonā bāzētā "Goldman Sachs International" - bankas lielākā meitasuzņēmuma - prezidentu bez izpildvaras funkcijām. Barrozu ieņem padomnieka amatu "Brexit" seku jautājumā.

Ar petīciju jūlijā nāca klajā neliels skaits ES darbinieku, bet atbalsts tai strauji pieaudzis, pieņemoties spēkā neapmierinātībai ar vadošo amatpersonu iesaistīšanos privātajā sektorā.

Petīcijā teikts, ka Barrozu lēmums pievienoties "Goldman Sachs" ir vēl viens piemērs šādai bezatbildīgai amatu rotācijas praksei, kas kaitē nopietni ES institūcijām un, "ja pat nav pretlikumīga, ir morāli nopeļama".

"Tā ir bezatbildīga, jo sakņojas politiskajā kontekstā, kas ir ne tikai eiroskeptisks, bet tagad pat atklāti eirofobisks," norādīts petīcijā.

Francijas prezidents Fransuā Olands Barrozu stāšanos amatā "Goldman Sachs" nodēvējis par "morāli nepieņemamu".

Barrozu nav palicis atbildi parādā kritiķiem, paziņojot, ka viņam izteiktās apsūdzības ir diskriminācija. Viņš uzsvēris, ka rīkojies saskaņā ar ES regulām, kuras nosaka, ka komisāri paliek atbildīgi EK priekšā 18 mēnešus pēc sava amata termiņa beigām. Barrozu šis laika posms jau ir pagājis.

Pēdējā laikā uzmanības lokā nonākusi arī bijusī Eiropas konkurences komisāre Nēlija Krusa no Nīderlandes. Atklājies, ka viņa ieņēmusi direktora amatu Bahamu ofšora firmā laikā, kad Briselē pildījusi ietekmīgā biznesa uzrauga pienākumus.

ES uzvedības kodekss liedz komisāriem iesaistīties jebkādās citās profesionālās aktivitātēs, ienesīgās vai nē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!