Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) izveidotās "East StratCom Task Force" komandas iknedēļas izdevumā "Disinformation Review" ("Dezinformācijas apskats") pieminētas atsevišķas Krievijas publikācijas, kurās apgalvots, ka Rietumvalstis ar dažādiem mehānismiem mērķtiecīgi mēģina vājināt Krieviju un tās ekonomiku.

Apskatā norādīts, ka Krievijas mediji joprojām aktīvi publicē informāciju, ka atsevišķi Rietumvalstu vadītāji un amatpersonas kritizē ES noteiktās sankcijas Krievijai, kas saistītas ar notikumiem Ukrainā.

Dezinformācijas atspēkojumos gan tiek atgādināts, ka Krievijas mediji šādos gadījumos sagroza amatpersonu sacīto sev vēlamā virzienā, un norādīts, ka sankcijas var tikt mainītas vienīgi Minskas vienošanās izpildes gadījumos.

Kādā no minētajiem dezinformācijas piemēriem pievērsta arī uzmanība apgalvojumam, ka Nacionālās hokeja līgas (NHL) spēlētājiem ļauts izmantot meldoniju, kas ir Latvijā ražotā medikamenta "Mildronāts" aktīvā viela un kas ir iekļauts aizliegto vielu sarakstos. Publikācijās norādīts, ka aģentūra, kas uzrauga šādu vielu lietošanu, pievērusi acis, neskatoties uz to, ka pārbaudēs vielas klātbūtne konstatēta virknei augstākā līmeņa sportistu, tostarp tenisa superzvaigznei Marijai Šarapovai. ES dezinformācijas atspēkojumā gan uzsvērts, ka meldonijs ir iekļauts NHL aizliegto substanču sarakstā.

Atsevišķās tīmekļa vietnēs publicēts arī bez pamatojumiem balstīts apgalvojums, ka Rietumvalstis liek šķēršļus pienācīgai Krievijas dalībai pasaules ekonomikā. Tāpat tiek pausti apgalvojumi, ka Rietumvalstis sākušas "informatīvo karu" pret Krieviju laikā, kad tā ir kļuvusi tikai stiprāka. Savukārt atsevišķās publikācijās tiek pausts viedoklis, ka ES tikai seko ASV norādījumiem, kā arī tas, ka Krievija vienmēr ir respektējusi savus partnerus, sniedzot mājienu, ka ASV dara pretējo.

Iknedēļas izdevumā tiek publicēti dezinformācijas apkopojumi, kurus veic speciāla "mītu kliedēšanas" komanda, bet "East StratCom Task Force" tikai apkopo minēto informāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!