Eiropas Komisija (EK) ir pieņēmusi vairākas pārrobežu sadarbības programmas par kopsummu viena miljarda eiro apmērā, ar kurām atbalsta sociālo un ekonomikas attīstību reģionos, kas atrodas ES ārējo robežu abās pusēs, ceturtdien informēja EK preses dienests.

"Pārrobežu sadarbība ir būtiska, lai novērstu jaunu robežšķirtņu rašanos. Šis jaunais finansējums sniegs turpmāku ieguldījumu integrētākā un ilgtspējīgā reģionālajā attīstībā blakus esošajos pierobežas reģionos un saskaņotākā teritoriālajā sadarbībā uz ES ārējām robežām," teica ES kaimiņattiecību politikas un paplašināšanās sarunu komisārs Johanness Hāns.

"Esmu ļoti gandarīta, ka Eiropas Reģionālās attīstības fonds var sniegt ieguldījumu, lai tuvinātu ES un tās kaimiņvalstis. Pārrobežu sadarbības programmas ir konkrēti piemēri tam, kā ES strādā, lai palīdzētu iedzīvotājiem risināt kopīgas problēmas, tādējādi radot patiesu solidaritātes izjūtu, vienlaikus uzlabojot vietējās ekonomikas konkurētspēju," sacīja ES reģionālās politikas komisāre Korina Krecu.

Šāda veida pārrobežu sadarbība ir svarīgs aspekts ES politikā attiecībā uz tās kaimiņvalstīm. Tā piešķirs prioritāti projektiem, kas atbalsta ilgtspējīgu attīstību gar ES ārējām robežām, tādējādi samazinot dzīves līmeņa atšķirības un risinot šo pārrobežu kopīgus problēmjautājumus. Katrai no šīm programmām iesaistītās valstis ir izvēlējušās līdz četrām prioritātēm, piemēram, mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) attīstība, kultūra, vide un klimata pārmaiņas, cīņa pret nabadzību, izglītība un pētniecība, enerģētika, pieejamība, robežu pārvaldība.

Ar jauno programmu kopumu finansēs projektus 27 valstīs: Armēnijā, Gruzijā, Moldovā, Ukrainā un Krievijas austrumos, Ēģiptē, Izraēlā, Jordānijā, Libānā, Palestīnā, Tunisijā, ES dalībvalstīs (Bulgārijā, Francijā, Grieķijā, Igaunijā, Itālijā, Kiprā, Latvijā, Lietuvā, Maltā, Polijā, Portugālē, Rumānijā, Somijā, Zviedrijā), kā arī Norvēģijā un Turcijā. Finansējums tiek sniegts no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) un Eiropas kaimiņattiecību instrumenta (EKI). Finansēšanas nolīgumi starp partnervalstīm un ES tiks pabeigti līdz 2016. gada beigām. Dotācijas tiks piešķirtas, izmantojot uzaicinājumus iesniegt priekšlikumus, un tos paredzēts sākt 2016. gadā vai 2017. gada sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!