Foto: AFP/Scanpix/LETA

Londonā bāzētā cilvēktiesību organizācija "Amnesty International" (AI) otrdien apsūdzēja Itālijas un citu Eiropas Savienības (ES) valstu valdības "apzinātā līdzdalībā" migrantu tiesību pārkāpumos Lībijā un brīdināja, ka tiesāsies ar tām Eiropas un ANO cilvēktiesību institūcijās.

Apsūdzības attiecas uz ES politiku palīdzēt ANO atbalstītajai Lībijas valdībai Tripolē apturēt migrantu plūsmu uz Eiropu pāri Vidusjūrai. "Eiropas valdības ir apzinātas līdzdalībnieces desmitiem tūkstošu Lībijas imigrācijas iestāžu aizturēto bēgļu un migrantu spīdzināšanā un aizskaršanā šausmīgos apstākļos Lībijā," AI apgalvoja savā ziņojumā.

Organizācija paziņoja, ka Eiropas valdības "aktīvi atbalsta izsmalcinātu sistēmu bēgļu un migrantu aizskaršanai un ekspluatēšanai, ko veic Lībijas krasta apsardze, aizturēšanas iestādes un kontrabandisti, lai neļautu cilvēkiem šķērsot Vidusjūru".

"Dažādas ES valdības, sevišķi Itālija, pavisam labi zina, ka tas notiek," ziņu aģentūrai AFP Briselē paziņoja AI Eiropas direktors Džons Dalhuizens. "Itālija it īpaši ar šo sistēmu ļoti pārkāpj savas starptautiskās saistības," sevišķi attiecībā uz spīdzināšanas aizliegumu, piebilda Dalhuizens.

Itālijas premjerministrs Paolo Džentiloni otrdien noraidīja šīs apsūdzības, paziņojot parlamentāriešiem Romā, ka Itālija var "turēt savu galvu augstu paceltu" saistībā ar savu izturēšanos pret migrantiem. "Beidzot ir pievērsta uzmanība cilvēktiesību situācijai Lībijā. Tas ir mūsu nopelns," sacīja Džentiloni savā uzrunā parlamenta abu palātu deputātiem pirms šonedēļ gaidāmā ES Briseles samita.

Viņš sacīja, ka Romas un Tripoles parakstītās vienošanās par migrantu plūsmas ierobežošanu ir ļāvušas ANO aģentūrām iejaukties Lībijā, palielinot migrantu brīvprātīgas atgriešanās savās dzimtajās valstīs skaitu "no mazāk nekā 3000 pērn līdz vairāk nekā 15 000 pašlaik, un tas šogad var pārsniegt 20 000".

Džentiloni piebilda, ka Itālijā jaunieradušos migrantu skaits ir sarucis par 30% šogad un par 69% pēdējos piecos mēnešos.

Tā rezultātā Itālija "var lepoties kā valsts, kas rāda labu paraugu Eiropai, gan uzņemot [migrantus] un glābjot dzīvības jūrā, gan panākot nopietnas, izmērojamas un, es ceru, ilgstošas sakāves cilvēku kontrabandistiem," teica Džentiloni.

Dalhuizens gan apgalvoja, ka no visām ES valstīm tieši Itālija ir noslēgusi "visizsmalcinātāko vienošanos komplektu" ar Lībijas premjerministra Fajeza al Saradža valdību par migrantu aizturēšanu. Viņš sacīja, ka AI un citi cilvēki, kuru vārdus viņš nenosauca, gatavojas iesniegt apsūdzības Eiropas Cilvēktiesību tiesā Strasbūrā, ANO Komitejā pret spīdzināšanu un ANO Cilvēktiesību komitejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!