Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) ceturtdien izteica nožēlu par Krievijas veto ANO rezolūcijai par tribunālu virs Austrumukrainas notriektās "Malaysia Airlines" lidmašīnas MH17 lietā.

"Mēs ļoti nožēlojam, ka ANO Drošības padome Krievijas veto dēļ vakar nepieņēma rezolūciju par MH17 notriekšanu," žurnālistiem pavēstīja Eiropas Komisijas (EK) preses sekretāre Maja Kocijančiča.

"Šī rezolūcija būtu radījusi saistošu un ticamu par šo šausmīgo traģēdiju atbildīgo sodīšanas mehānismu," teica Kocijančiča.

"Par spīti šim kavēklim, darbam jāturpinās, lai tie, kuri ir vai nu tieši vai netieši atbildīgi par MH 17 notriekšanu, noteikti tiktu saukti pie atbildības," skaidroja EK pārstāve.

Trešdienas vakarā 11 no 15 ANO Drošības padomes locekļiem nobalsoja par rezolūciju, kura paredzēja īpaša tribunāla izveidi, lai tiesātu par Malaizijas lidmašīnas notriekšanu 2014.gada 17.jūlijā atbildīgos. Bojā gāja visi 298 lidmašīnā esošie cilvēki.

Krievija izmantoja savas veto tiesības pret Austrālijas, Beļģijas, Malaizijas, Nīderlandes un Ukrainas izstrādāto rezolūcijas projektu.

Angola, Ķīna un Venecuēla atturējās.

Rezolūciju atbalstīja Lielbritānija, Francija un ASV, kuras par lidmašīnas notriekšanu tur aizdomās prokrieviskos kaujiniekus, kuri izmantoja Krievijas piegādātu raķeti "Buk".

Maskava savu saistību ar notikušo noliedz un vaino Ukrainas armiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!