Foto: AFP/Scanpix

Austrijas ārlietu ministrs Sebastians Kurcs ceturtdien aicināja Eiropas Savienību (ES) pārtraukt sniegt palīdzību valstīm, kuras atsakās uzņemt atpakaļ savus pilsoņus, kuru lūgums piešķirt patvērumu ir noraidīts.

"Mums Eiropā beidzot ir jāsāk palielināt spiediens, ja mēs vēlamies, lai repatriācijas sistēma strādā pareizi," viņš sacīja Austrijas sabiedriskajai radiostacijai "Ö1".

Konservatīvais politiķis īpaši pieminēja Maroku, Pakistānu un Tunisiju, kuras saņem lielu daļu no ES ikgadējā 11 miljardu eiro lielā palīdzības budžeta. "Šobrīd ES katru gadu dod 480 miljonus eiro Marokai un 414 miljonus Tunisijai, un tomēr šīs valstis atsakās uzņemt atpakaļ patvēruma meklētājus," piebilda Kurcs.

Ministrs norādīja, ka vēlas, lai šis ierosinājums tiktu apspriests 18. un 19. februārī paredzētā ES līderu samita laikā.

Austrija ir paziņojusi, ka plāno šogad uzņemt ne vairāk kā 37 500 patvēruma meklētāju pēc tam, kad pērn tajā patvērumu lūdza 90 000 cilvēku. Līdz 2019. gadam Austrija arī plāno deportēt 50 000 imigrantu, kuru lūgums piešķirt patvērumu būs noraidīts.

Austrijas aizsardzības ministrs Hanss Pēters Doskocils ceturtdien kritizēja ES robežaģentūras "Frontex" rīcības trūkumu un tās pārāk "birokrātisko" darba stilu. "Mums ir jāapspriež, kā izveidot Eiropas civilo un militāro misiju," lai Grieķijā aizsargātu bloka ārējās robežas, viņš ceturtdien teica Austrijas laikrakstam "Kurier".

Arī Vācijas vicekanclers Zigmārs Gabriels pagājušajā nedēļā paziņoja, ka ES vajadzētu pārtraukt sniegt palīdzību valstīm, kuras nesadarbojas repatriācijas jautājumā.

Atbilstoši "Frontex" datiem nelegālo imigrantu skaits, kas pērn ieradies ES, pārsniedz 1,2 miljonus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!