Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienībai (ES) ir jārespektē valstis, kuras nevēlas tai tuvināties, vienlaikus jāmeklē arī ceļi, kā ar tām veidot attiecības, sarunā ar aģentūru BNS sacīja Eiropas Savienības (ES) kaimiņattiecību politikas un paplašināšanās sarunu komisārs Johanness Hāns.

"Ja mēs raugāmies uz sešām Austrumu partnerības valstīm, tās ir atšķirīgas valstis ar atšķirīgām idejām, kā veidot attiecības ar ES. Mēs nevaram izvēlēties mūsu kaimiņus - viņi ir tur, kur ir, un mums ar viņiem ir jāstrādā," atzina komisārs. Svarīgākais pašlaik esot saprast, ka Eiropai ir jāuzdod sev jautājums - kādas ir Eiropas intereses. "Eiropas intereses, īpaši ņemot vērā mūsu kaimiņvalstis, ir miers un izaugsme," uzsvēra Hāns.

ES darīs visu, lai kaimiņvalstīm palīdzētu īstenot tiesiskumu un uzlabot labklājības līmeni, pauda komisārs, vienlaikus atzīstot, ka vienkāršāk un efektīvāk ir sadarboties ar tām valstīm, kuras vēlas tuvināties ES, taču jārespektē arī tas, ja tām ir atšķirīgas idejas.

"Mums jāskatās, kā veidot mūsu attiecības. Es šeit neredzu nekādu pretrunu," sacīja Hāns, komentējot Latvijas izvēlēto pieeju attiecībām ar Austrumu partnerības valstīm prezidentūras ES Padomē laikā.

Hāns arī uzsvēra, ka ES interesē labas attiecības ar dažādām pasaules valstīm, ieskaitot Centrālāziju, kas ir viena no Latvijas prezidentūras prioritātēm. "21.gadsimta sākumā mēs dzīvojam multipolārā pasaulē. Vairs nav vienas lielvaras - ASV - hegemonijas, kā tas bija 20.gadsimta noslēgumā. Nav arī divu lielvaru - ASV un PSRS - savstarpējas sāncensības. Šobrīd ir multipolāra situācija, kas atbilst ES interesēm, jo mēs neesam militāra lielvara. Tādējādi mūs interesē labas attiecības ar dažādām pasaules valstīm, ieskaitot Centrālāzijas valstis," norādīja Hāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!