Foto: AFP/Scanpix

Prominenta Eiropas Savienības (ES) juriste ceturtdien paziņojusi, ka procedūras kļūdu dēļ palestīniešu kaujinieku grupējums "Hamas" un Šrilankas nemiernieku grupējums "Tamililamas atbrīvošanas tīģeri" būtu izsvītrojami no ES teroristisko organizāciju saraksta.

Abi grupējumi ES teroristisko organizāciju sarakstā tika iekļauti 2001.gadā, un abi apstrīdēja šo lēmumu.

ES Vispārējā tiesa 2014.gadā nolēma, ka abi grupējumi no šī saraksta ir izsvītrojami, jo lēmums iekļaut tos teroristisko organizāciju sarakstā bijis balstīts uz secinājumiem, kas iegūti no medijiem un interneta, nevis kompetentām varasiestādēm, tādēļ tam trūkst pienācīga pamatojuma.

Eiropadome tiesas lēmumu pārsūdzēja.

Eiropas Tiesas ģenerāladvokāte Eleanora Šārpstona norādīja, ka ES nevar paļauties uz faktiem un pierādījumiem, kas atrasti preses rakstos, un informāciju no interneta. Tai jābalstās kompetentu varasiestāžu spriedumos, lai pamatotu lēmumu par saraksta saglabāšanu.

Ņemot vērā, ka pamatojums nevar attaisnot lēmumu saglabāt "Hamas" un grupējumu "Tamililamas atbrīvošanas tīģeri" teroristu organizāciju sarakstā, ES Vispārējā tiesa rīkojusies pareizi, noraidot ES apelāciju.

Tādēļ Eiropas Tiesai būtu jāizsvītro šie grupējumi no teroristisko organizāciju saraksta procedūras kļūdu dēļ, norādīja Šārpstona.

Eiropas Tiesas ģenerāladvokātiem regulāri tiek lūgts viedoklis pirms sprieduma pieņemšanas, un vairumā gadījumu viņu viedoklis tiek ņemts vērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!