Foto: Reuters/Scanpix

Vairāku Eiropas Savienības (ES) valstu, kā arī Kanādas un ASV varasiestādes veikušas koordinētu operāciju, lai apturētu džihādistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") propagandas struktūru darbību, piektdien pavēstīja Eiropols, kas veicis šīs operācijas koordināciju.

Kratīšanu gaitā, kas pamatā bija vērstas pret "Daesh" propagandas organizāciju "Amaq", trešdien un ceturtdien konfiscēti serveri un iegūtas digitālās liecības.

Operācija īstenota Beļģijā, Bulgārijā, Francijā, Nīderlandē, Lielbritānijā, Rumānijā, Kanādā un ASV.

"Ar šo bezprecedenta operāciju mēs esam izsituši lielu robu "Daesh" jaudās tīmeklī izplatīt propagandu un radikalizēt jauniešus Eiropā," sacīja Eiropola izpilddirektors Robs Veinraits.

"Mērķis ir destabilizēt šo aparātu, konfiscējot un demontējot serverus, kas tiek izmantoti, lai izplatītu "Daesh" propagandu, un identificētu un aizturētu tā administratorus," teikts Beļģijas federālās prokuratūras paziņojumā.

Ziņu aģentūra "Amaq" tika izveidota 2014. gadā, un sākotnēji tā lietotājiem centās radīt iespaidu, ka sniedz neatkarīgu informāciju par "Daesh".

Vēlāk "Daesh" sāka izmantot "Amaq", lai uzņemtos atbildību par teroraktiem.

Līdzās "Amaq" operācija bija vērsta arī pret radio "al-Bayan", medijiem "Halumu" un "Nashir", apliecināja Eiropols.

"Daesh" vēl nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret "Daesh", grupējums tagad zaudējis teju visas agrākās teritorijas.

Grupējums cenšas nostiprināties arī Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!