Foto: Itar-Tass/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir neapmierināts ar gauso virzību sarunās par bezvīzu režīmu starp Krieviju un ES, vēsta Krievijas ziņu aģentūra "Itar-Tass".

Šonedēļ, atklājot 29. Krievijas un ES samitu, Putins lielu daļu savas uzrunas veltījis vīzu jautājumam. Viņš uzsvēris, ka īsta partnerība starp Krieviju un ES "nav iespējama, ja pastāv vīzu barjeras pilsoņu kontaktu ceļā".

Krievijas prezidents atgādinājis Eiropas līderiem, kuri bija ieradušies uz samitu, par viņu pavadošās žurnālistu grupas ķibelēm Francijā un Vācijā, jo viņiem bija izsniegtas vīzas tikai uz vienu dienu.

"Mēs iznācām uz preses konferenci diezgan vēlu, un viņiem jau bija risks, ka vīzas būs beigušās. Un kas bija jādara, jāceļas un jāiet projām?" vēršoties pie Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Žozē Manuēla Barrozu, norādīja Putins. "Mēs grasāmies turpināt dialogu, kas balstās uz līdzvērtīgas partnerības principiem," uzsvēra Putins.

Jau vēstīts, ka iepriekš Krievijas un Eiropas Savienība (ES) ir panākušas vienošanos vīzu izsniegšanu ar piecu gadu derīguma termiņu.

Pašlaik galvenie nosacījumi bezvīzu režīma ieviešanai starp ES un Krieviju esot readmisijas jeb personu atpakaļuzņemšanas līguma noslēgšana un robežu kontrolējamība visā Krievijas perimetrā. Arī Latvija atbalsta bezvīzu režīma ieviešanu, taču, ja tiek izpildīti konkrēti nosacījumi.

ES un Krievijas samitā Briselē decembra vidū apstiprināts plāns bezvīzu režīma ieviešanai starp ES un Krieviju. Plānā ir uzskaitīti konkrēti pasākumi tādās jomās kā dokumentu drošība, nelegālās migrācijas apkarošana, biometrija, sadarbība tieslietās, atsevišķos ārlietu aspektos un citās jomās, kas abām pusēm jāizpilda, lai varētu sākt sarunas par iespējamu bezvīzu režīma ieviešanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!