Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) neatzīst svētdien Krievijas anektētajā Krimā notikušās Krievijas parlamenta vēlēšanas par leģitīmām, apliecināja ES augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni.

"ES neatzīst Krievijas Federācijas veikto nelikumīgo Krimas un Sevastopoles aneksiju un līdz ar to neatzīst vēlēšanas Krimas pussalā. Ukrainas teritoriālās vienotības un suverenitātes atbalsts no ES puses paliek nemainīgs," teikts ES paziņojumā.

Analoģisku nostāju paudis ASV Valsts departaments.

Nedz ES dalībvalstu, nedz Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) pārstāvji vēlēšanu procesam Krimas teritorijā nav sekojuši, norādīja Valsts departamentā.

Krimas tatāri anektētajā Ukrainas pussalā vēlēšanas boikotēja. Cita starpā Bahčisarajā vēlēšanu iecirkņi bija tukši, vēsta laikraksts "Novaja gazeta".

Krievijā svētdien notikušajās parlamenta apakšpalātas Valsts domes vēlēšanās visvairāk balsu - 54 % - ieguvusi valdošā partija "Vienotā Krievija", liecina Centrālās vēlēšanu komisijas publiskotie provizoriskie rezultāti.

Krievija 2014. gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014. gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Reaģējot uz Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!