Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) nepiekritīs Ukrainas bijušās premjerministres Jūlijas Timošenko aizbraukšanai no valsts, ja viņai nebūs iespējams netraucēti atgriezties dzimtenē, intervijā, kas ceturtdien publicēta laikrakstā "Kommersant-Ukraina", apliecināja ES paplašināšanās komisārs Štefans Fīle.

"Es nespēju pat iztēloties, ka ES vai ES pārstāvji varētu kļūt par tāda darījuma dalībniekiem, kas paredz Jūlijas Timošenko izbraukšanu uz ārzemēm medicīniskās palīdzības saņemšanai un tajā pašā laikā Timošenko kundzes atgriešanos dzimtenē Ukrainā pēc ārstēšanās pabeigšanas padara neiespējamu," sacīja komisārs.

Par savu gatavību uzņemt ārstēšanai Timošenko pavēstījušas Vācija un Krievija.

Ukrainas valdība trešdien apstiprināja asociācijas līguma ar ES projektu. Kijeva cer līgumu parakstīt ES Austrumu partnerības samitā, kas notiks Viļņā 28. un 29.novembrī.

Parakstīšana vairākkārt tikusi atlikta Kijevas un Briseles domstarpību dēļ, īpaši jau saistībā ar Timošenko turēšanu apcietinājumā.

Kijevas eirointegrācijas plāni izraisījuši asu kritiku no Kremļa puses, kas piedāvā Ukrainai kļūt par pilnvērtīgu Muitas savienības dalībvalsti.

Gaidāmā asociācijas līguma parakstīšana bija iemesls "muitas karam", kas Krievijas un Ukrainas starpā izraisījās augustā, kad Krievijas muita uz robežas veica pastiprinātas visu Ukrainas preču pārbaudes, uzskata eksperti.

Tikmēr Ukrainas opozīcijas politiķi kritizē prezidentu Viktoru Janukoviču, ka viņš apdraud Ukrainas tuvināšanos ES, jo nav turējis savu solījumu izbeigt politiskās prāvas un nav izteicies par savas galvenās politiskās konkurentes - apcietinājumā turētās Jūlijas Timošenko - likteni. Rietumi vēlas panākt viņas atbrīvošanu.

ES vairākkārt deklarējusi, ka Timošenko tiesāšana par amata ļaunprātīgu izmantošanu bijusi politiski motivēta, bet tas, ka ekspremjere joprojām atrodas cietumā, var apdraudēt novembrī Viļņā paredzēto Ukrainas un ES asociācijas līguma parakstīšanu.

ES diplomāti arī brīdinājuši - ja Janukovičs nekļūs pielaidīgāks jautājumā par Timošenko, maz ticams, ka Ukrainas un ES līgums tiks parakstīts.

ES diplomāti cenšas pārliecināt Janukoviču par labu ekspremjeres atbrīvošanai, lai viņa tad varētu doties uz Vāciju ārstēt muguras slimību. Janukovičs gan taisnojas, ka viņam nav juridisku pilnvaru atbrīvot Timošenko.

Līdz ar līguma parakstīšanu Ukrainas eksportam tiks pavērti ES tirgi, turklāt tas arī iezīmēs izšķirošu Ukrainas pagriezienu Rietumu virzienā. Šāda notikumu attīstība savukārt raisa nopietnas bažas Maskavā, kas uzskata, ka Kijeva atrodas dziļi tās ietekmes sfērā.

Jūlijā notikušo Krievijas prezidenta Vladimira Putina tikšanos ar Janukoviču analītiķi raksturoja kā Maskavas pēdējā brīža mēģinājumu pārliecināt Kijevu neparakstīt vienošanos ar ES.

Tā kā sanāksmē netika panākts nekāds progress, Krievijas muita sāka veikt pilnīgi visa Ukrainas eksporta rūpīgas pārbaudes. Putina padomnieks Sergejs Glazjevs atzina, ka tas bijis brīdinājums Kijevai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!