Foto: AFP/Scanpix

Vācija un Eiropas Savienība (ES) nekad nesamierināsies ar Krimas aneksiju, intervijā telekanālam ARD apliecināja Vācijas kanclere Angela Merkele.

"Mēs nevaram turpināt veikt darījumus tā, it kā nekas nebūtu noticis," viņa uzsvēra.

Vienlaikus viņa norādīja, ka Krimas jautājumā ir jāievēro pacietība.

Krievija, anektējot Krimu, mīda ar kājām kopš 1945.gada rūpīgi būvētās Eiropas politikas pamatus, sacīja kanclere.

"Eiropai tas ir ne tikvien bīstami, tas ir vienkārši nepieļaujami, jo viss, ko mēs rūpīgi esam kopš 1945.gada būvējuši, var tikt ļoti ātri izjaukts. Šeit mēs nevaram iet uz kompromisiem, lietas ir jāsauc to īstajos vārdos," uzsvēra Merkele.

Skarot jautājumu par situāciju pārējā Ukrainā, kanclere norādīja, ka tuvākais mērķis ir "nodrošināt 25.maijā brīvas prezidenta vēlēšanas, kurās varētu piedalīties iespējami daudz cilvēku".

Krievijas diversanti un vietējo separātistu kaujinieki kopš aprīļa vidus Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes sākušas pretterorisma operāciju.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!