Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) pirmdien noraidīja Bosnijas autonomajā Serbu Republikā dienu iepriekš sarīkoto referendumu, kurā teju vienbalsīgi tika atbalstīts priekšlikums arī turpmāk kā svētku dienu paturēt 9. janvāri.

"Referendumam, kas notika vakar, nav nekāda tiesiskā pamata, jo Bosnijas un Hercegovinas konstitucionālā tiesa nolēma atlikt lēmuma pieņemšanu par referendumu, līdz tiesa nebūs pieņēmusi lēmumu par tā konstitucionalitāti," paziņoja ES augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni.

Bosnijas Serbu Republika, ignorējot federālās valsts varasiestādes un Rietumus, referendumā svētdien nobalsoja arī turpmāk 9. janvāri atzīmēt kā Valstiskuma dienu.

Tiesa bija likusi Serbu Republikai atcelt svētku dienu, ar kuru tiek atzīmēts 1992. gada referendums par serbu teritoriju atdalīšanos no Bosnijas. Šī deklarācija bija viens no faktoriem, kas sekmēja 100 000 cilvēku dzīvības prasījušā Bosnijas kara izraisīšanos.

Strīds ap referendumu saasinājis attiecības starp Bosnijas serbiem, musulmaņiem un horvātiem, kas arī 21 gadu pēc kara beigām viens uz otru raugās ar neuzticību.

"Ir svarīgi, ka visas puses atturas no soļiem, kas var izraisīt situācijas eskalāciju, bet Bosnija turpina fokusēties uz reformām," sacīja ES pārstāve sakariem ar presi Maja Kocijančiča.

Atbilstoši Bosnijas sarežģītajai administrācijas sistēmai etniskās kopienas var bloķēt viena otras lēmumus, neļaujot īstenot pārmaiņas, kas atbilstoši Rietumu ieskatam ir nepieciešamas pārvaldāmas valsts izveidošanai.

Bosnijas musulmaņi un Rietumi bažījas, ka svētdienas referendums varētu būt izmēģinājuma solis tam, lai Serbu Republika galu galā atdalītos no Bosnijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!