Foto: AFP/Scanpix
Pāvests Francisks pirmdien ieradās vizītē Čīlē, bet vēl pirms vizītes sākuma pauda bažas par kodolkara izcelšanās iespēju pasaulē.

"Es domāju, ka mēs esam uz pašas robežas," pāvests sacīja reportieriem lidmašīnā, atbildot uz jautājumu par kodolkara briesmām pēc Ziemeļkorejas nesenajiem raķešu un kodolieroču izmēģinājumiem un viltus trauksmes Havajās par raķešu uzbrukumu.

"Es patiešām baidos no tā. Ar vienu incidentu pietiek, lai izraisītu lietas," atzina Francisks.

Franciska lidmašīna Čīles galvaspilsētā Santjago nolaidās pirmdienas vakarā. Tā ir viņa pirmā vizīte Čīlē kopš kļūšanas par pāvestu un sestā šāda vizīte Latīņamerikā.

Gatavošanos pāvesta vizītei ir aizēnojušas ziņas par gandrīz 80 čīliešu garīdzniekiem, kuri tiek vainoti par nepilngadīgo seksuālu izmantošanu kopš 2000.gada. Vairāk par pusi no tiem jau ir notiesājusi Vatikāna tiesa.

Protesti ir gaidāmi par Franciska lēmumu par bīskapu valsts dienvidu pilsētā Ororno iecelt garīdznieku, kurš piesedza ietekmīgo priesteri Fernando Karadimu, kuru Vatikāns 2011.gadā notiesāja par bērnu seksuālu izmantošanu.

Trīs dienu vizītes laikā Francisks tiksies ar Augusto Pinočeta režīma upuriem, tomēr netiek ziņots par plāniem runāt ar priesteru seksuālajā vardarbībā cietušajiem.

Čīles prezidente Mišela Bašlē ir aicinājusi sveikt pāvesta ierašanos, tomēr pozitīva sagaidīšana nebūs universāla.

Santjago piektdien piecām katoļu baznīcām notika uzbrukumi, un policija par notikušo vaino anarhistus. Tikmēr demonstrācijas plāno feministes un homoseksuāļu tiesību aizstāvji.

Franciska vizītes centrālais notikums būs brīvdabas dievkalpojums Santjago parkā.

Dievkalpojums paredzēts arī Čīles dienvidu pilsētas Temuko lidostā. Gaidāms, ka tur Francisks vērsīs uzmanību uz vietējās indiāņu tautas mapuču stāvokli, kā arī tiksies ar viņu pārstāvjiem.

Vizītes laikā Čīlē Francisks tiksies arī ar nabadzīgajiem iedzīvotājiem, kā arī jauniešiem. Viņš apmeklēs arī sieviešu cietumu.

Lai redzētu pāvestu, valstī ieradīsies gandrīz miljons cilvēku no Argentīnas, Bolīvijas un Peru, prognozē varasiestādes.

Pāvests ceturtdien brīvdabas dievkalpojumu rīkos arī Klusā okeānā krastā Čīles ziemeļos, bet tad dosies uz Peru galvaspilsētu Limu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!