Foto: Sputnik/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) līderi ceturtdien un piektdien paredzētajā samitā Briselē pieprasīs, lai Krievija un Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms pārtrauc uzbrukumus mērenajiem opozīcijas grupējumiem un pastiprina miera centienus, liecina bloka paziņojuma projekts, kas nonācis aģentūras AFP rīcībā.

"Eiropadome aicina Krieviju un Sīrijas režīmu pārtraukt uzbrukumus mērenajiem opozīcijas grupējumiem, kas apdraud miera izredzes, nāk par labu "Islāma valstij" un veicina bēgļu krīzi," norādīja dalībvalstis.

"Eiropadome ir nobažījusies par turpmākas militārās eskalācijas risku un nosoda nepārtraukto civilās infrastruktūras bombardēšanu un aicina nekavējoties pārtraukt civilo teritoriju bombardēšanu," uzsvērts paziņojuma projektā.

Tās "īstenošanu ir kopīgi jāpārbauda visām piederīgajām pusēm", piebilsts projektā.

"Padome aicina visas puses atturēties no smagās humānās situācijas pasliktināšanas un atgādina, ka ir jāgarantē netraucēta piekļuve humānajai palīdzībai tiem, kam tā ir vajadzīga, tostarp aplenktajās teritorijās," paziņots projektā.

Šo aicinājumu ES dalībvalstīm ir paredzēts publicēt divu dienu samita noslēgumā.

Jau vēstīts, ka starptautiskā Sīrijas atbalsta grupa, kurā ir 17 valstis, piektdien sarunās Minhenē vienojās par ambiciozu plānu karadarbības pārtraukšanai Sīrijā nedēļas laikā.

Pilsoņkarš, kas Sīrijā notiek kopš 2011.gada, sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku. Karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 260 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!