Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) 14. decembrī sāks iestāšanās sarunas ar Serbiju, ceturtdien paziņojis Eiropas Komisijas kaimiņattiecību politikas komisārs Johanness Hāns.

"Nākamo pirmdien ES un Serbija atvērs pirmās divas sarunu sadaļas, 32. sadaļu, finanšu kontrole, un 35. sadaļu, Belgradas un Prištinas attiecību normalizēšana," Serbijas parlamentam Belgradā paziņoja Hāns.

ES apstiprināja sarunu sākšanu pirms gandrīz diviem gadiem, bet aizkavēja oficiālo sākumu, kamēr Serbija būs pavirzījusies uz priekšu attiecību normalizēšanā ar Kosovu. Eiropas Komisija (EK) ziņojumā novembrī secināja, ka Serbija sasniegusi pietiekami daudz, lai sarunas varētu sākties.

Tomēr Hāns uzsvēra, ka Serbijai jāturpina normalizēt attiecības ar Kosovu, vienlaikus reformējot savu tiesu sistēmu, administrāciju un ekonomiku, jācīnās pret korupciju un diskrimināciju un jāstiprina vārda brīvība.

"Serbijai šīs reformas nepieciešamas nevis ES dēļ, bet tādēļ, ka viņiem ir iespēja modernizēt Serbiju," viņš piebilda.

Serbija ir lielākā no bijušās Dienvidslāvijas valstīm. Slovēnija un Horvātija jau ir iestājušās ES. Gaidāms, ka ES un Serbijas sarunas, kurām ir 35 sadaļas, ilgs vairākus gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!