ES pieeja ārpolitikai ir novecojusi un neatbilstoša reālajai situācijai. Šī fakta skaudrums spiež Eiropas Komisiju (EK) meklēt jaunu nākotnes ārpolitikas un drošības stratēģiju, atsakoties no līdzšinējiem uzstādījumiem.

Starp aktuālākajām pārmaiņām, kuras pasaule var sagaidīt, ir Eiropas Parlamenta (EP) piedāvājums par prioritāti izvirzīt attiecību uzlabošanu ar tuvākajiem kaimiņiem un to kaimiņiem, tādējādi pierādot savu spēju ietekmēt arī globālus notikumus, norāda EP deputāte Sandra Kalniete, kura atbild par EP iesaisti topošās stratēģijas veidošanā.

Lai to sasniegtu, EP iesaka atteikties no līdzšinējā uzstādījuma pirms jebkuras ārpolitiskas darbības vispirms runāt par vērtībām - demokrātiju, tiesiskumu, preses brīvību, cilvēktiesībām - un šo Eiropas par pareizu pieņemto standartu arī sagaidīt no partneriem. Kopš 2003. gada, kad tāds uzstādījums pieņemts, realitātē pierādījies, ka Eiropas kaimiņvalstis nebūt nesapņo kļūt par tādām valstīm, kādas ir ES dalībvalstis, norāda Kalniete.

Viņa skaidro, ka pēdējo desmit gadu konflikti kaimiņvalstīs likuši uz to skatīties ar reālistiskāku pieeju - būt atvērtiem, lai izprastu, kādas ir partneru gaidas un intereses sadarboties, un attiecīgi ļautu Eiropai likt pretī savas intereses. "Tas nenozīmē pretnostatīt vērtības un izdarīt izvēli par labu pragmatiskākai pieejai, ekonomiskajiem labumiem vai kaut kādām citām lietām. Tas nozīmē, ka šīs abas lietas iet roku rokā, bet netiek vairs ultimatīvi uzspiestas partneriem," viņa skaidro.

Tāpat ziņojumā EP aicina Eiropā veidot stingrāku kopējo ārējo un drošības politiku, vienlaikus mazinot valstu divpusējās politikas ietekmi visai Eiropai svarīgu jautājumu lemšanā. Kalniete kā piemēru min Minskas sarunas, kurā ES vispār nepiedalās, bet piedalās Vācija un Francija. Viņa norāda, ka EP deputātu vidū valda liela vienprātība, ka šādai valstu divpusējai ārpolitika jānomainās ar vienotu Eiropas valstu ārpolitiku.

Ar divu trešdaļu EP deputātu atbalstu trešdien pieņemtajā rezolūcijā kā prioritātes saglabājas Eiropas valstu, to pilsoņu un sabiedrības modeļa jeb vērtību aizsardzība, politiskās stabilitātes nodrošināšana ES kaimiņos un kaimiņu kaimiņos, kā arī globālās starptautiskās kārtības saglabāšana, balstoties uz starptautisko vienošanos un tiesību pamata.

ES augstajai pārstāvei Federikai Mogerīni ES jaunā ārpolitikas un drošības politikas globālā stratēģija jāsagatavo līdz šī gada jūnijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!