Foto: stock.xchng
Eiropas Savienības prezidējošā valsts Polija izskatīšanai ES samitā 8. – 9 decembrī Briselē sagatavojusi eiro zonas glābšanas plānu, informē aģentūra "Itar Tass", atsaucoties uz vietējiem medijiem.

Polija iestājas par finanšu disciplīnas stiprināšanu, ES un eiro zonas dibināšanas dokumentu izmaiņām, kā arī ierosina iesaistīt lēmumu pieņemšanā valstis, kuras nav eiro zonā. "Ir jāizveido saskaņotu un visaptverošu ES ekonomiskās vadības struktūru, vienlaikus saglabājot ciešu ekonomisko sadarbību starp eiro zonas valstīm," teikts dokumentā.

Polija brīdina neveidot "vājas struktūras, kas var vairot šķelšanās risku", šādi kritizējot ieceri par atsevišķu starpvalstu līgumu slēgšanu reģiona ekonomikas stimulēšanai.

"Visām valstīm ir jābūt iespējai piedalīties diskusijās, taču tikai eiro zonas valstis var piedalīties balsošanā," uzskata Polija, kas iestājas par visu ES valstu informēšanu, pat ja tās nav pievienojušās Eiropas vienotajai valūtai, par plāniem, galvenajiem dienaskārtības jautājumiem un lielākajām problēmām eiro zonā, lai tās varētu komentēt notiekošo un virzīt savas iniciatīvas. Polija aicina šādu mehānismu izveidot līdz 2012.gada jūnijam.

Tāpat Polija iestājas par Eiropas Centrālās bankas pilnvaru paplašināšanu, kas "ļautu rīkoties ārkārtas situācijās, kad domino efekts var apdraudēt eiro zonu, Eiropas Savienību kopumā un valstu maksātspēju".

Polija uzskata, ka Eiropas Komisijai jābūt "ES vienošanos garantam, kas aizstāv Eiropas Savienības vienotību un veicina saskaņotības politiku starp eiro zonas dalībvalstīm un pārējām ES valstīm". Savukārt Eiropas Parlamentu Varšava rosina traktēt kā demokrātisku institūciju, kuru ievēl visi pilsoņi.

Jau ziņots, ka ES līderu samitā 8.-9.decembrī ES prezidents Hermans van Rompejs un Eiropas Komisijas vadītājs Žozē Manuels Barrozu ziņos par izmaiņām, kas nepieciešamas ES un eiro zonas dibināšanas dokumentos, lai stiprinātu reģiona ekonomisko vadību un finanšu disciplīnu. Šo iniciatīvu aizstāv Vācija, bet pret to varētu iestāties Londona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!