Foto: LETA

Eiropas Savienība (ES) un Kosova otrdien parakstījušas ilgi gaidīto Stabilizācijas un asociācijas līgumu, kas pavērs iespēju plašākai sadarbībai abu pušu starpā.

Vienošanos Eiropas Parlamenta (EP) ēkā Strasbūrā parakstīja ES augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni un Kosovas premjerministrs Isa Mustafa, kā arī Eiropas Komisijas kaimiņattiecību politikas komisārs Johanness Hāns un Kosovas Eiropas integrācijas ministrs Bekims Čolaku.

Mogerīni norādīja, ka šī vienošanās atklāj jaunu fāzi ES un Kosovas attiecībās un reprezentē nozīmīgu ieguldījumu Kosovas un visa reģiona stabilitātē un attīstībā.

Stabilizācijas un asociācijas līgums ir pirmais solis garajā un sarežģītajā ceļā uz dalību ES.

Līgums prasa valstij nodrošināt, ka tās pārvaldes un pilsoniskās sabiedrības normas atbilst ES standartiem un ietver saistības uzlabot tirdzniecības attiecības.

Kosova 2008.gadā vienpusēji pasludināja neatkarību no Serbijas, kura nav to atzinusi, pretēji ASV un lielākajai daļai ES valstu.

Vēloties nodrošināt stabilitāti reģionā, ES ar lielām pūlēm augustā izdevās panākt, ka abas valstis noslēdz vienošanos vairākos svarīgos jautājumos, sperot lielu soli uz priekšu savstarpējo attiecību normalizēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!