Foto: RIA Novosti/Scanpix

Vairākas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis ir satraukušās par Krievijas spiegu aktivitāšu palielināšanos Eiropas valstīs, liecina Slovākijas specdienesta oficiālais ziņojums.

Kā vēsta "Fox News", Slovākijas drošības iestādes savā ikgadējā ziņojumā visai vispārīgi piemin Krievijas specdienestu aktivitātes, nenosaucot nevienu apstiprinošu piemēru vai faktu. Dokumentā tiek norādīts, ka vairāki ārvalstu specdienesti centušies nokļūt Slovākijas centrālajās varasiestādēs un drošības dienestos.

"Tā kā arvien pieaug saspīlējums starp Krievijas Federāciju un Rietumu valstīm Ukrainas konflikta dēļ, ir būtiski pieaugusi Krievijas specdienestu aktivitāte visās NATO un Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs," teikts dokumentā.

Slovākijas specdienesti paziņojuši arī to, ka ārvalstu spiegi cenšas ietekmēt Eiropas valstu sabiedrības viedokli. Bratislavā ziņo, ka ārvalstu dienestiem ir paaugstināta interese par ekonomikas, zinātnes un militāro jomu, kā arī notiekot industriālā spiegošana.

Arī Polijas specdienesti pagājušā gadā fiksējuši "aizdomīgi augsta līmeņa" Krievijas spiegu aktivitāti valsts teritorijā. Šajā ziņojumā galvenais secinājums ir, ka Krievija cenšas veikt izlūkošanas darbības politiskā, ekonomikas un zinātniski tehniskā jomā, kā arī cenšoties iegūt datus, kas "ļaus sasniegt cilvēkus ar svarīgas informācijas pārzināšanu par Polijas valsts drošību."

Savukārt Zviedrija paziņojusi, ka Eiropā darbojas "simtiem tūkstošu Krievijas spiegu", kuri strādā ne tikai dažādās kompānijās, medijos un tūrisma aģentūrās, bet arī Krievijas vēstniecībā. Tiek norādīts, ka Zviedrijā ir izveidojies "spiegu tīkls", kurā darbojas arī izlūkdienestu virsnieki.

Pagājušā gada oktobrī Čehijas specdienesti atklājuši, ka palielinās spiegu skaits Krievijas un Ķīnas vēstniecībās.

Kā ziņots, Latvijas Drošības policija (DP) savā publiskajā pārskatā par pagājušo gadu atzīmēja, ka pret Latviju vērsto Krievijas specdienestu darbību intensitāte saglabāsies augsta, ko var skaidrot ar Rietumu un Krievijas attiecību saspīlējumu saistībā ar Ukrainas konfliktu. Pārskatā norādīts, ka Latvijas amatpersonas, uzņēmēji, kā arī iedzīvotāji, kuri regulāri dodas uz Krieviju, tiek pakļauti paaugstinātiem vervēšanas riskiem no šīs valsts specdienestu puses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!