Foto: EPA/LETA

Libānas premjerministrs Saads Hariri, kurš, uzturoties Saūda Arābijā, paziņoja par atkāpšanos no amata, jo jūt apdraudējumu savai dzīvībai, svētdien apliecinājis, ka ir brīvs un "ļoti drīz atgriezīsies Libānā," svētdien vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Libānas prezidents un citas amatpersonas iepriekš pieļāvuši, ka Hariri Saūda Arābijā tiek turēts pret viņa gribu.

Rijādas telekanālam "Future TV" sniegtā intervija ir pirmā kopš Hariri šokējošā paziņojuma pagājušajā nedēļā, kas raisīja plašu rezonansi visā reģionā.

Jau vēstīts, ka Hariri nosodīja Irānu un tās atbalstīto Libānas šiītu grupējumu "Hizbollah" par nesaskaņu sēšanu arābu pasaulē.

""Hizbollah" ir Irānas roka - ne tikai Libānā, bet arī citās arābu valstīs," viņš uzsvēris. "Gribu teikt Irānai un tās sekotājiem - jūs esat zaudētāji, un rokas, kas darīs ļaunu arābu pasaulei, tiks nocirstas," izteicies Hariri.

Ar šo paziņojumu Hariri nāca klajā, uzturoties Saūda Arābijā un viņa runu pārraidījis šīs valsts telekanāls.

Hariri, kas pats ir sunnīts, norādījis, ka atmosfēra valstī viņam atgādina laiku pirms atentāta pret viņa tēvu, Libānas premjeru Rafiku Hariri 2005. gadā.

Pēc viņa teiktā, Teherāna "sēj nesaskaņas starp vienas nācijas bērniem un veido valsti valstī (..) tik lielā mērā, ka tai pieder galavārds Libānas lietās".

Irāna Hariri apsūdzības noraidījusi, nosaucot tās par nepamatotām.

Hariri stājās premjera amatā pagājušā gada nogalē un vadīja nacionālās vienotības valdību, kurā darbojās arī "Hizbollah" bloka pārstāvji. Viņa valdībai lielā mērā izdevies pasargāt savu valsti no Sīrijas pilsoņkara ietekmes. Saūda Arābija un Irāna Sīrijas un Jemenas konfliktos atbalsta pretējās puses.

Irānas atbalstītais "Hizbollah" ir svarīgs Sīrijas prezidenta Bašara al Asada sabiedrotais Damaskas režīma karā pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts" un bruņotajiem opozīcijas grupējumiem. "Hizbollah" arī ir vienīgais Libānas grupējums, kas nav nolicis ieročus pēc 1975.-1990.pilsoņkara, turklāt "Hizbollah" ieroču arsenāls tā pieaudzis, ka šobrīd ir lielāks nekā Libānas bruņotajiem spēkiem. Grupējums apgalvo, ka ir vienīgais drošais pretsvars Izraēlai.

Ar "Hizbollah" tiek saistīts arī 2005.gadā notikušais atentāts pret Rafiku Hariri, kurš gāja bojā spēcīgā mīnēta auto sprādzienā.

Libānas prezidenta Mišela Auna birojs paziņojis, ka gaida Hariri atgriešanos Libānā, "lai iepazītos ar viņa atkāpšanās apstākļiem un lemtu par turpmākajiem soļiem". Prezidentam oficiāli jāapstiprina premjera atkāpšanās un jāizraugās jauns valdības vadītājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!