Foto: Reuters/Scanpix

Pasaulē populārā sociālā tīkla "Facebok" vadība ir atzinusi, ka ir novēroti, domājams, valdību un organizētu partiju centieni izmantot vietni propagandas izplatīšanai, vēsta raidsabiedrība BBC.

Uzņēmums ir novērojis "viltus ziņas, dezinformāciju, vai viltus profilu tīklus ar nolūku manipulēt ar sabiedrības viedokli", teikts "Facebook" ziņojumā.

Vairāki šādi gadījumi notikuši pērn ASV prezidenta vēlēšanu laikā. Dažas aktivitātes liecinājušas par "plaša mēroga koordinētiem" pasākumiem.

Viltus konti tikuši izveidoti, lai izplatītu no e-pastu sistēmām 2016. gada ASV vēlēšanu laikā nozagtu informāciju. Šo darbību mērogs gan bijis "statistiski ļoti mazs".

Cenšoties tika galā ar "informācijas operācijām", "Facebook" Francijā, kur pašlaik noris prezidenta vēlēšanas, ir slēdzis vairāk nekā 30 000 viltus kontu. Tāpat sociālais tīkls norāda, ka saskaras ar "smalkām un viltīgām ļaunprātības formām, tostarp mēģinājumiem manipulēt ar pilsonisko diskursu un maldināt cilvēkus".

Daļu no šī procesa "Facebook" raksturo kā "viltus paplašināšanu", kas ietver masveida viltus profilu radīšanu, koordinētu dalīšanos ar saturu, kā arī "uzbudinošu un dažkārt rasistisku mēmu" izplatīšanu.

Uzņēmums gan nav ieguvis daudz pierādījumu, ka šo darbību veikšanai izveidoti automatizēti roboti, taču cilvēku tieša iesaiste ir konstatēta.

"Mēs esam novērojuši daudzas viltus kontu darbības, ko var veikt tikai cilvēks ar valodas prasmēm un pamata zināšanām par politisko situāciju mērķa valstīs, kas liecina par augstāka līmeņa koordināciju un tālredzību," skaidrots ziņojumā.

Šādu darbību redzamie mērķi bijusi neuzticības veicināšana pret politiskajām institūcijām un apmulsuma vairošana, kā arī kādas noteiktas tēmas reklamēšana vai nomelnošana.

"Facebook" stāsta, ka pret propagandas izplatīšanu savā tīklā cīnās ar dažādām metodēm.

Ar pilnu ziņojumu var iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!