Foto: Reuters/Scanpix

Privātpersonas turpmāk vairs nevarēs publicēt ieroču pirkšanas un pārdošanas sludinājumus sociālajos tīklos "Facebook" un "Instagram", sestdien vēsta britu raidsabiedrība BBC.

"Facebook" jau iepriekš bija aizliegta ieroču tirgošana starp privātpersonām, nepārbaudot tirgotāja un pircēja identitāti, bet tagad ieroču tirgošana starp privātpersonām tiek aizliegta pilnībā.

Šādi noteikumi ieviesti, lai izskaustu šaujamieroču tirgošanu starp privātpersonām, taču uzņēmumi joprojām var reklamēt savus ieročus "Facebook" un "Instagram".

Šāds solis sperts trīs nedēļas pēc tam, kad ASV prezidents Baraks Obama aicinājis noteikt stingrākus ierobežojumus ieroču iegādei.

Tāpat ziņots, ka ar savu rīkojumu par šaujamieroču tirdzniecības ierobežošanu ASV Obama "apgājis Kongresu", kas līdz šim bloķējis viņa centienus panākt stingrāku ieroču aprites kontroli.

Obama centies arī "aizlāpīt caurumu" pašreizējā regulējumā, kas ļauj ieroču pircējiem apiet pagātnes pārbaudi, ja ieroči tiek iegādāti ar kādu fondu vai citu juridisku personu starpniecību.

Prezidenta rīkojums paredz nostiprināt arī federālo informācijas sistēmu ieroču pircēju pagātnes pārbaudei, iekļaujot tajā plašākus datus par sodāmību un psihiska rakstura saslimšanām, kā arī pieņemot darbā lielāku skaitu inspektoru pārbaužu veikšanai.

Obamas rīkojums paredz pieņemt darbā arī 200 jaunus ieroču aprites kontroles aģentus, kā arī piešķirt pusmiljardu dolāru garīgās veselības aprūpes dienestiem.

Jaunie noteikumi "Facebook" aizliedz arī pārdod un izvietot medikamentu un nelegālo narkotiku sludinājumus, vēsta BBC.

"Diemžēl "Facebook" kalpoja kā tiešsaistes platforma bīstamiem cilvēkiem, kas vēlas iegādāties ieročus," ziņu aģentūrai AP sacīja kampaņas "Everytown for Gun Safety" pārstāve Šenona Vatsa.

Vatsa arī norādīja, ka divos gadījumos "Facebook" cilvēks iegādājies ieročus, bet pēc tam tos izmantojis, lai nogalinātu citus. Viņa uzsvēra, ka vairākas grupas"Facebook" lūgušas ieviest jauninājumus lietošanas noteikumos, lai sociālais tīkls mainītu savu politiku.

Nacionālā šaujamieroču asociācija, kas iebilst pret lielākaiem ierobežojumiem ieroču apritē, pagaidām vēl nav reaģējusi uz "Facebook" pieņemto lēmumu, informē BBC.

Pēc "Facebook" paziņojuma vairākās domubiedru grupās par šaujamieroču pārdošanu sākušās diskusijas un ierosinājumi grupas pārdēvēt neuzkrītošākos nosaukumos, lai mēģinātu apiet jaunos "Facebook" noteikumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!