Sociālā platforma "Facebook" klientiem Taizemē liegusi redzēt video, kurā 64 gadus vecais karalis Maha Vadžiralongkorns jeb Rama X redzams klīstam pa kādu lielveikalu Vācijā visai jancīgā paskatā – tā dēvētajā topiņā, kas ļauj aplūkot viņa tetovējumus, vēsta "Vice".

Viņš amatā stājās pagājušā gada oktobrī, kad no dzīves atvadījās iepriekšējais karalis un Vadžiralongkorna tēvs Bhumibolu Aduladeju jeb Rama IX. Video esot uzņemts pērn vasarā, vairākus mēnešus pirms tēva nāves, bet to publiskojis žurnālists un Taizemes represīvā režīma kritiķis Endrjū Maršals.

Medijs atklāj, ka "Facebook" video bloķējis pēc ģeogrāfiskā principa – to neredz tie lietotāji, kuri soctīklu platformu lieto Taizemē. Sašutumu gan izraisījis tas, ka portāla administrācija šādi rīkojusies ne savas politikas dēļ, bet gan pēc Taizemes iestāžu rīkojuma, kas video saskatījušas valstī aizliegto monarhijas kritiku.

Tādējādi pretēji publiski paustajai nostājai, ka kompānija tiecas veidot pēc iespējas atvērtāku un savstarpēji saistītu pasauli, "Facebook" biznesa vārdā ir gatava pakļauties nedemokrātiskam diktātam.

Nesen portāls vērsās pret Turcijas valdības kritiķiem, kuri savos paziņojumos pēc Turcijas amatpersonu uzskatiem esot zaimojuši pravieti Muhamedu. Tāpat pretrunīgi vērtēta pasaulslavenās Vjetnamas kara ilustrācijas jeb tā dēvētās "napalma meitenītes fotogrāfijas" cenzēšana.

Taizemes karalis jau līdz šim sabiedrībā nav bijis mīlēts, un vairākkārt izcēlies ar skandaloziem izgājieniem, piemēram, izšķērdīgi svinot sava suņa dzimšanas dienu. Turklāt viņa trešā un nu jau šķirtā sieva, bijusī kroņprincese Srirasmi 2007. gadā kādā ballītē nofilmēta staigājam apkārt kailām krūtīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!