Foto: AP/Scanpix

Irāka svētdien paziņoja par pilnīgu Falūdžas atbrīvošanu, kurā lielu ieguldījumu deva Irānas atbalstītie šiītu kaujinieki un ASV vadītās starptautiskās koalīcijas gaisa triecieni. Irākas premjers sola, ka nākamā būs gandrīz divu miljonu apdzīvotā Mosula.

Fallūdžas tuvumā vēl gaidāmas smagas cīņas

Lai gan kaujas par vienu no teroristiskās organizācijas "Daesh" svarīgākajiem nocietinājumiem ilga vairāk nekā mēnesi, pēdējā radikālo islāmistu kontrolētā Fallūdžas rajona Džolanas atbrīvošanas kampaņa notikusi vien dažas stundas, kuru laikā pretinieki tā arī nav izšāvuši nevienu lodi, vēsta Irānas medijs "Alalam".

Kopumā gan pilsētas ieņemšanas operācija bijusi ilga un sarežģīta. Kopš 22. maija, kad tā tika uzsākta, Fallūdžā nogalināti 1800 līdz 2500 teroristi. Savukārt vienotas informācijas par kritušajiem Irākas spēku pusē nav - tādu ir vismaz 500, norāda "Al Jazeera".

Fallūdžas tuvumā gar Eifratas upes krastu līdz pat aprīļa vidū atbrīvotajai Hītas pilsētai plašas teritorijas joprojām kontrolē "Daesh". Turklāt tieši šajā reģionā, kas atrodas salīdzinoši netālu no valsts galvaspilsētas Bagdādes, teroristiskais grupējums izsenis saņēmis vislielāko vietējo iedzīvotāju atbalstu.

Ar pelēku atzīmētas plašas teritorijas gar Eifratu, kuras joprojām kontrolē "Daesh".

Pārsvarā sunnītu apdzīvotajā Fallūdžā un tās apkārtnē spēcīga radikālo islāmistu kustība organizējās jau drīz pēc ASV spēku iebrukuma Irākā 2003. gadā. Tieši Fallūdžas iekarošanas kampaņa 2004. gadā izvērtās par visasiņaināko, un šeit dzīvojošo sunnītu neapmierinātība ar pastāvošo iekārtu nemazinājās arī pēc amerikāņu aiziešanas, kļūstot par organizācijas "Islāma valsts" jeb "Daesh" rašanās pamatu.

"Irākas drošības spēki kontrolē visu Fallūdžas pilsētu," medijiem svētdien atklāja Irākas elites pretterorisma vienības pārstāvis Sabahs al-Nomans. Viņš gan arī norādījis, ka uz ziemeļrietumiem no Fallūdžas vēl ir vairākas radikāļu kontrolētas "kabatas", kuru dēļ kampaņu vēl nevar uzskatīt par izbeigtu. "Mēs nekad Fallūdžas centra atbrīvošanu nenoteicām par savu galējo mērķi. Mērķis ir iztīrīt visu reģionu."

Savukārt medija "Vice" publicētā videoreportāža, kas uzņemta pēc Hītas atbrīvošanas, liecina, ka vairums vietējo iedzīvotāju nemaz nav apmierināti ar pārsvarā šiītu kaujinieku ierašanos un "Daesh" sakaušanu. Šī iemesla dēļ kontroli pār reģionu ilgstoši nodrošināt būs sarežģīti.

Nākamā ir Mosula

Foto: Reuters/Scanpix

Jau vairākus mēnešus ASV vadītā starptautiskā koalīcija, kā arī atsevišķas valstis apmācījušas un apgādājušas gan Irākas ziemeļus kontrolējošos Kurdistānas spēkus, gan Irākas armiju, gatavojoties Mosulas ieņemšanai. Tāpat jau vairākkārt izskanējuši solījumi uzsākt vērienīgo kampaņu Mosulas atbrīvošanai.

Neskatoties uz to, ka Fallūdžas reģionā vēl gaidāmas smagas cīņas līdz džihādisti būs pilnībā sakauti, Irākas premjerministrs Haiders al Abadi pēc Fallūdžas atbrīvošanas kārtējo reizi paziņojis, ka nākamais mērķis ir "Daesh" kontrolētā Mosulas pilsēta valsts ziemeļos. Jau šobrīd liela daļa Irākas un šiītu kaujinieku spēku devušies ziemeļu virzienā, raksta "Alalam".

Turklāt Mosulā un tās apkārtnē ASV vadītā starptautiskā koalīcija, kā arī Irākas gaisa spēki gandrīz divus gadus bombardē džihādistu pozīcijas. Tāpat regulāri tiek atbrīvoti nelielas nozīmes ciemi, liecinot par Irākas un tās de facto neatkarīgā reģiona Kurdistānas valdību apņemšanos sakaut "Daesh".

Ar pelēku atzīmētas "Daesh" kontrolētās teritorijas, ar dzeltenu - Kurdistānas, ar rozā - Irākas kontrolētās. Sarkanās bultas iezīmē līdzšinējos galvenos uzbrukumu virzienus.

Līdz šim teroristu grupējums Irākā jau zaudējis vairāk nekā pusi no teritorijas, kuru teroristi bija ieņēmuši pēc 2014. gada vērienīgās operācijas. Uzlidojumos gājuši bojā vairāki svarīgi teroristu karavadoņi un administratīvie līderi.

Tomēr Mosulas atbrīvošanas kampaņā joprojām jārēķinās ar spēcīgu džihādistu pretestību - Ziemeļsīrijas medijs "ARA News" vēsta, ka Mosulā atrodas vairāk nekā 12 000 "Daesh" kaujinieku.

Apvienotās koalīcijas vadītājs Irākā Osama al-Nudžaifi žurnālistiem norādījis, ka pašā pilsētā atrodas aptuveni 7000 džihādistu, bet tās piepilsētās vēl vismaz 5000.

Pilsēta un tās apkārtne "Daesh" kontrolē ir kopš 2014. gada jūnija, kad Irākas armija to lielā steigā atstāja, pametot arī milzīgas ar tehniku, bruņojumu un munīciju pilnas armijas bāzes. Daļu Irākas armijas pamestās teritorijas uz ziemeļiem un austrumiem no Mosulas savā kontrolē pirms teroristiem paguva pārņemt Kurdistānas pešmergas spēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!