Foto: Publicitātes attēli

Šodienas Krievija ir fašistiska valsts, ko pārvalda drošības iestāžu darbinieki, bet vairums iedzīvotāju par spīti deklarētajam antifašismam ir fašisti, "Radio Brīvā Eiropa" viedokļu sadaļā raksta ASV dzīvojošais krievu vēsturnieks Jurijs Felštinskis.

"Tas var likties pārsteidzoši: lielākā daļa mūsdienu Krievijas iedzīvotāju, arēji un oficiāli deklarējot antifašismu, ir fašisti. Fašisma un fašistu antipods ir demokrātija un demokrāti," raksta Krievijas un bijušās PSRS lietu eksperts Felštinskis.

Laikā, kad visi tiecas pēc demokrātijas ideāla ar brīvām vēlēšanām un pasaulē paliek arvien mazāk diktatūru, Krievija stāv atstatus un atbilst fašistiskai valstij, viņš norāda, turklāt problēma nav tikai valdībā, bet arī iedzīvotājos.

"Čekistu hunta"

"Pašreizējā vēsturiskajā etapā Krievijā valda VDK/FDD virsnieku hunta. Viņi ir sagrābuši augstākos valsts, administratīvos, ekonomiskos un saimnieciskos amatus. Ja ne visu lielo uzņēmumu, banku un kompāniju vadītāji ir FDD virsnieki, tad tādi ir vadītājiem pieliktie vietnieki, kas kontrolē biznesu savas organizācijas interesēs," skaidro vēsturnieks.

Ļaudis no FDD netic demokrātijai, bet gan spēkam un diktātam. FDD netic cilvēku tiesībām piedalīties brīvās vēlēšanās un caur tām vadīt valsti. Šai ziņā ar FDD ir solidāra arī funkcionāru grupa, starp kuriem vieni no zināmākajiem ir Aleksandrs Vološins un Anatolijs Čubaiss, raksta Felštinskis.

Video: Krievijas himna grupas "Любэ" izpildījumā

Šie cilvēki uzskata, ka "valsts interešu vārdā viss ir atļauts, ka mērķis attaisno līdzekļus, ka stipra valsts vienmēr ir labi, bet vāja – slikti". "Un, ja pats vienkāršākais un ātrākais veids uzcelt stipru valsti ar centralizētu varas "vertikāli" ir atdot varu FDD rokās, tātad, jālaiž pie varas FDD. Valsts prioritāte pār personību un personības niecība valsts priekšā – tas arī ir fašisms. Tātad šodienas Krievijas valstsvīri – fašisti," uzskata vēsturnieks.

Vairums Krievijas ierēdņu atbalsta Vladimiru Putinu, un viņiem ir daudz iemeslu to darīt, turpina Felštinskis. Pirmkārt, valsts darbinieki ir atkarīgi no valsts. Otrkārt – būt ierēdnim Krievijā ir pati ienesīgākā profesija.

"Kāds ņem kukuļus, cits "otkatus", kāds apvieno valsts darbu ar privāto biznesu, kas kļuvis iespējams ieņemamā amata dēļ. Kāds savieno pirmo, otro un trešo, vai lielu uzņēmumu vadībā ieliek savus ģimenes locekļus," skaidro Felštinskis. Pēdējais, ko vēlas Krievijas ierēdņi ir brīvas vēlēšanas un tautas kontrole pār savu darbību.

"Šai ziņā visi Krievijas ierēdņi arī ir fašisti. Birokrātus apmierina Putins, kurš noslepeno datus par ierēdņu nekustamajiem īpašumiem (nekustamais īpašums visā pasaulē ir galvenā iegūtā kapitāla glabāšanas forma). Arī FDD tāda sistēma apmierina, jo rada iespēju nepakļāvīgo šantāžai. Tāpēc tādu, ar kuriem nevar sarunāt, Krievijas valsts aparātā nav," raksta Krievijas varas pētnieks.

"Krievijas ierēdņi bez ierunām atbalsta Putinu un FDD, ar kuriem korupcijas iespējas ir kļuvušas patiesi neierobežotas. Un tas ir iemesls, kāpēc mēs no ierēdņu vidus neredzam pārbēdzējus un tādus, kas labprātīgi atkāpjas no amata", viņš turpina.

"Neatkarīga biznesa Krievijā nav"

Uzņēmējdarbība Krievijā ir celta uz pilnīgi citiem principiem, nekā tas ir Eiropā un ASV. Ja brīvās pasaules galvenais uzdevums ir nepieļaut monopolu, kas nogalina konkurenci un traucē zinātniski tehniskajam progresam, tad Krievijas biznesa uzdevums ir panākt monopolu, jo tas garantē lielu ienākumu līmeni, apraksta Felštinskis.

Daudzi paļaušanos uz valsts atbalstu uzskata par izdevīgu, pat ja uzņēmums kļūst par pilnīgu vai daļēju valsts struktūru, jo tas padara iespējamu budžeta līdzekļu pieplūdumu, vienlaicīgi privatizējot peļņu.

Dažkārt valsts neatstāj biznesam citu iespēju, kā vien padoties. Vai arī sākumā nomaina vadītājus uz "savējiem" un tad veic reorganizāciju. Tas daudz neatšķiras no reiderisma, stāsta vēsturnieks.

"Valsts un lielā biznesa saplūšana ir vēl viens klasisks fašistiska režīma elements, kad bizness ir ieinteresēts stiprā valstī, valsts pasūtījumos un aizsardzībā no ārvalstu konkurentiem, bet valsts ieinteresēta kontrolē pār uzņēmējdarbību caur iespēju izdarīt spiedienu uz akcionāriem un vadītājiem, līdz pat biznesa izputināšanai un pašu uzņēmēju arestēšanai, ja "valsts interesēs" tas izrādās noderīgi," pamato Felštinskis.

"Neatkarīga biznesa Krievijā nav. Lielais ir atkarīgs no valsts FDD un augstāko ierēdņu izskatā; vidējais – no citām amatpersonām un spēka struktūru darbiniekiem; mazais – no vietējās varas, atkarībā no tā, kurš katrā konkrētā brīdī ir šī vara. Ar brīvā tirgus ekonomiku tam nav nekāda sakara," apgalvo pētnieks.

Sakāves sportā, lai nebūtu jāceļas kājās pie "padomju himnas" 

Šīs piramīdas pamatā ir tauta, kuras radošā daļa ir inteliģence. Tieši inteliģencē visvienkāršāk noteikt "fašistus un demokrātus", jo šis cilvēku slānis runā un raksta, skaidro Felštinskis, atzīstot, ka demokrātu procentuālais daudzums Krievijas inteliģencē ir salīdzinoši zems.

"Demokrāts mūsdienu Krievijā ir cilvēks, kurš iestājas ne tikai par tautas varu, vārda un vēlēšanu brīvību. Tā ir arī persona, kura iestājas pret Krievijas valdību, jo pašreizējā Krievijas valdība, kā mēs to konstatējām, ir varu sagrābis FDD. Citiem vārdiem, šodien demokrāts Krievijā ir cilvēks, kurš iestājas pret pašreizējo Krievijas vadību visos tās centienos (jo pozitīvu iniciatīvu pašreizējai Krievijas vadībai nav)," viedokli pauž vēsturnieks.

"Lai savu viedokli padarītu maksimāli saprotamu, paskaidrošu: demokrāts Krievijā ir tas, kurš futbola spēles Krievija-Ukraina laikā jūt līdzi Ukrainai, jo viņa valsts (Krievija) ir agresors, kas sācis karu pret Ukrainu. Demokrāts mūsdienu Krievijā ir cilvēks, kurš vēl sakāvi Putinam un savai valdībai. Tā kā Putins ļoti pārdzīvo par Krievijas sportistu panākumiem un neveiksmēm, nākas vēlēt sakāves arī Krievijas sportistiem, lai skatītājiem lieku reizi nebūtu jāceļas kājās pie padomju himnas," nobeidz Felštinskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!